Ten utwór został doceniony przez użytkowników. lena2_ Opublikowano 11 Października 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 (edytowane) ktoś znów zasłonił uśmiechem co w sercu za długo więził jak ten co poszedł na grzyby a wypatrywał gałęzi Edytowane 11 Października 2025 przez lena2_ (wyświetl historię edycji) 11
vioara stelelor Opublikowano 11 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 Kurczę, wczoraj był Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego, a dziś ten wiersz przypomina o tym, żebyśmy umieli być wnikliwymi obserwatorami innych ludzi, bo nigdy nie wiadomo, do jakiej granicy doszedł ktoś, kto jest obok nas. Najtrudniej jest właśnie, gdy ktoś przykrywa uśmiechem drzemiące w nim czarne myśli, bo wtedy otoczenie jest bezradne i niewiele może pomóc, no bo jak? Powinno się zdecydowanie edukować społeczeństwo, jak dostrzegać pierwsze, najczęściej ukryte symptomy kryzysu. 1
viola arvensis Opublikowano 11 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 @lena2_ powinniśmy ćwiczyć się we wrażliwości i uważności. Czytać i zapamiętywać tak ładne i mądre wiersze - mogą być pomocne.
Berenika97 Opublikowano 11 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 @lena2_ To, co napisałaś to jest mistrzowskie! Zawarłaś tu prawdę tak bolesną i tak celną, że aż przeszedł mnie dreszcz. Zaczęłaś od obrazu – uśmiechu jako maski, tarczy, za którą chowa się ból "za długo" więziony. A potem porównujesz do kogoś, kto "poszedł na grzyby , a wypatrywał gałęzi", jest jednym z najtrafniejszych obrazów ukrytej depresji i myśli samobójczych. Zestawiłaś czynność zwyczajną z ostatecznym aktem rozpaczy. Pokazałaś cały teatr, który odgrywają ludzie w najgłębszym kryzysie, by nikt nie zauważył ich prawdziwych intencji. Wiersz jest doskonały! 1
Nata_Kruk Opublikowano 11 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 Osoby wyżej, zostawiły już ważne słowa, Leno... :) Myślę podobnie. 1
lena2_ Opublikowano 11 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 @tie-break Tak, właśnie dlatego napisałam ten wiersz:) dziękuję za obszerny komentarz:) @viola arvensis To prawda Violu:) dzięki:) @Berenika97 Bardzo dziękuję za tak życzliwy komentarz:):) @Nata_Kruk Dziękuję Natko:) 2
Migrena Opublikowano 11 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2025 @lena2_ świetnie skonstruowany i poruszający wiersz psychologiczny. puenta - to literacki majstersztyk :) 1
lena2_ Opublikowano 13 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Października 2025 @Migrena Bardzo mnie cieszy Twoje uznanie:):) pozdrawiam serdecznie:)
Rekomendowane odpowiedzi