Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

IX Ogólnopolski Konkurs Literacki im. Anny Piskurz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na prośbę organizatorów, publikujemy informację o konkursie:

Już tylko do 10 września można zgłaszać swoje utwory do IX Ogólnopolskiego Konkursu Literackiego im. Anny Piskurz. To wyjątkowa okazja, by młodzi autorzy z całej Polski zaprezentowali swoją twórczość i zmierzyli się z hasłem przewodnim tegorocznej edycji, zaczerpniętym z twórczości Patronki: „Rzuciłam dziś kilka listów w ogień…”. Zadaniem uczestników jest napisanie listu – literackiej interpretacji tego motta.

Prace oceni znakomite grono ekspertów: Dawid Jung, redaktor naczelny „Zeszytów Poetyckich” (przewodniczący Jury), Joanna Gronikowska, Dyrektor Biblioteki Publicznej Miasta i Gminy Witkowo, Irmina Kosmala, redaktor naczelna „Kuźni Literackiej” oraz Igor Frender, członek Stowarzyszenia Pisarzy Polskich i Unii Literackiej. Sekretarzem i koordynatorem konkursu jest Aleksander Sieniuć.

Konkurs skierowany jest do uczniów szkół ponadpodstawowych (z wyłączeniem studentów i słuchaczy szkół policealnych). Każdy uczestnik może przesłać tylko jeden tekst, wcześniej nigdzie niepublikowany i nienagrodzony. Utwór należy przygotować w pliku pdf, doc lub docx, czcionką Times New Roman 14 pkt, interlinia 1,5 (do 10 tys. znaków ze spacjami). Praca musi być podpisana godłem (pseudonimem), a dane osobowe, zgody i informacje o szkole lub opiekunie należy wysłać w osobnym pliku.

Zgłoszenia przyjmowane są do 10 września 2025 r. na adres: [email protected]. Na zwycięzców czekają nagrody finansowe, rzeczowe oraz dyplomy, a autor najlepszego utworu otrzyma 1000 zł i publikację w „Zeszytach Poetyckich”. Wszystkie nagrodzone i wyróżnione listy zostaną również wydane w formie ebooka. To ostatni moment, by pokazać swój literacki talent i znaleźć się w gronie twórców, których głos wybrzmi podczas uroczystej gali finałowej w listopadzie!

Szczegóły:

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.