Bartłomiej Boruta Opublikowano 22 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2025 Znowu tu jestem, choć strumień płynie wartko. Stoję nieruchomo, pozwalam mu odrywać kawałki siebie: niepotrzebne tkanki, okruchy pomyłek, słowa, które straciły ciężar, zrogowaciałe płaty tęsknoty. Tęsknota już nie boli. Rozlała się i zastygła w marmurową mozaikę, odbija głuche echo kroków. Pamiętam martwą choinkę z dzieciństwa — jej igły ułożyły się na podłodze w prostą wróżbę przemijania. Tańcząca wróżka Miriam nie potrafiła jej złamać. Mówiła o wielkim bałwanie, któremu w żalu oddałem moje małe serce. Chyba wtedy zamarzłem na zawsze — w niezgodzie na fałszywe słońca. W szafie powiesiłem kożuch. Wiem, że tam, gdzie pójdę, będzie zimno. Odwrócę się plecami do zielonej łąki. Zostanę w lodowym spokoju i ciszy. Jest jeszcze Ona. Mówi do mnie. Oddycha miarowo w mój niepokój. Jej dłonie rozchylają moje pięści na bukiety wysuszonych kwiatów. Dziś mam czterdzieści siedem lat. Słońce znowu jest w Pannie 6
Leona Opublikowano 22 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2025 @Bartłomiej Borutaprzyjemnie się go czyta
Annna2 Opublikowano 22 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2025 @Bartłomiej Boruta ładnie. Też tęsknię za tym co było. Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna. 1
Berenika97 Opublikowano 22 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2025 @Bartłomiej Boruta Twój wiersz poruszył mnie głęboko. Czytając go, miałam wrażenie, że zaglądam w głąb pamięci i serca kogoś, kto bardzo wcześnie zetknął się z chłodem życia, a jednocześnie potrafił nadać temu chłodowi formę poetycką, piękną i przejmującą.
Rekomendowane odpowiedzi