Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Krótkie wprowadzenie w tekst który przedstawiam w odcinkach. Nie publikuję tego po raz pierwszy. Początek zrobiłem na beju ale z racji że ten portal zakończył swoją działalność muszę zacząć od początku i w końcu doprowadzić do końca. Zarówno na beju jak i tutaj podnoszą się głosy że moja relacja jest prowadzona w sposób mało poetycki. Jest to oskarżenie bardzo słuszne, ale działanie moje jest zamierzone. Zamysł mój jest taki, aby pozostawić w pigułce historię, która streszcza dzieje Gorzkowskich. Moja rodzina jest mocno rozproszona i często przez waśnie rodzinne w następnych pokoleniach nie wiedząca o swoim istnieniu. Jest to historia dla nas samych co by przyszłe pokolenia może pobudzić do zagłębienia się w tradycję, bo przykro mi jest patrzeć, jak ich to już nie interesuje. I żeby nie zanudzać i nie denerwować tych którzy nie widzą w mojej pracy poezji te kilka słów wyjaśnienia skreśliłem.

Polana zachwyca przestrzenną jasnością 

i gryką co chłopi ukradkiem zasiali 

i stóg z kamieniami te ręce strudzone 

jak łzy Chrystusowe pod krzyżem zebrali. 

Krzyż mocny tu stoi z dębiny ciosany 

na chwałę najwyższą on świadkiem dziejowym

w nasadzie zmurszały w ramionach nobliwy 

i święty jak losy mieszkańców tej niwy. 

Gorzków z Poperczynem zaczątek tu bierze 

staw ulokowany rozlany na Żółkwi 

po brzegach las rzadki Prześniegów on zwany 

z polami od stawu do Rutki przybrany. 

Dolina ściśnięta borami dębiny 

przez sioło Chorupnik na prawo się wznosi

z górek przeciwległych do rzeczki Wielebycz

przez środek wąwozu Popławy unosi.

Dalej między lasem ludność zwie go Miassze

połaci Wielebycz płynącym strumieniem 

do osad Orchowca i ziemi Bobrowca

a drzewin Smogorzów folwarkiem Orchowca. 

Trzciniec z prawej strony i Susiec, Miłosław 

strumyczki spływają do strumienia Beszek 

tam się rozlewają w bagnie rzeki Siniec

Gorzkowa wpół własność Żółkiewki połowa.

Edytowane przez Robert Witold Gorzkowski (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Robert Witold Gorzkowski  znam Twój zamysł.

I nie wiem po co się tłumaczysz- kto nie będzie chciał- czytać nie będzie- bo historia nie jest w cenie,

gdzieś przeczytałam, że niepotrzebna.

A mnie się podoba. I zawsze u mnie. To nasze jestestwo. Tożsamość.  Patriotyzm.

Krzyż i Maryja Matka- tak bardzo ważne

Opublikowano

Ja Robercie czytam z zainteresowaniem, a że część mojej rodziny jest ze wschodu, tym większym. Pozdrawiam

P.S. z przyjemnością wyśle Ci mój tomik z dedykacją, albo, jak masz mało miejsca na półkach,  jeden z moich wierszy, także ci dedykowany. 

Opublikowano

@Marek.zak1 Marku będę zaszczycony proszę oprócz tomiku wierszy prześlij mi swój wybrany przez siebie wiersz napisany Twoją ręką na kartce z podpisem jest to o tyle ważne dla mnie że wszystko mam w albumach i całej książki nie włożę. Kiedyś jak jeszcze korespondencja odbywała się drogą pocztową z przyjemnością gromadziłem listy od kolegów w albumach dzisiaj niestety nowoczesność bardzo zubaża moje zbiory. Adres do mnie jest prosty Tarnawa Robert Gorzkowski i z kontaktów można go wynotować.

Opublikowano (edytowane)

@Robert Witold GorzkowskiNapisałeś:

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Świetnie, że to robisz! Twoja rodzina odegrała znaczącą rolę w kształtowaniu naszego państwa, dlatego tym bardziej jest to niesamowicie potrzebne i ciekawe. Każda rodzina powinna w jakiś sposób upamietniać swoją historią, ja również się staram to robić. Pozdrawiam.

Edytowane przez Berenika97 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Robert Witold Gorzkowski

Robercie, przedmowa iście dojmująca, sprawia we wspomnieniach z Beja ( pamiętaj, że ja pamiętam, co obiecałem wszystkim — dotrzymuję słowa: cały Bej ,w większym procencie będzie udostępniony wszystkim użytkownikom)

(...)

Patriotyczny tekst powinien z tej całości rezonować w stronę ludzi, którzy wiedzą i pielęgnują historię w sposób praktyczny, nie zostawiając nitek na pożarcie systemowi!

Pozdrawiam Cię