MIROSŁAW C. Opublikowano 19 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 (edytowane) otrzeźwiałem w połowie drogi w cudze zwyczaje rozanielony na twarzy po pas w listopadowej topieli a tkwiący we mnie mówca zapewne postać Boga niczym lśniąca biel kartki wkręcona w wałek maszyny z krótką historią ostatniej szarży na nocne motyle obrysowałem słowa w tanecznych wygibasach zbiory geometrycznych figur dla tworzenia pozoru ja Prometeusz przykuty do szklanej skały dwoi mi się i troi ręka opatrzności Edytowane 19 Lipca 2025 przez MIROSŁAW C. (wyświetl historię edycji) 7
Alicja_Wysocka Opublikowano 19 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 @MIROSŁAW C. Ten tekst dotyka prawdy, którą zna się z bliska albo wcale. Nie znam lepszej metafory dla uzależnienia niż „szklana skała” - i nie znam lepszego opisu tego przebudzenia, które nie zawsze przychodzi z wybawieniem. Poruszył mnie ten wiersz bardzo - może dlatego, że i ja mam swoje ciche wspomnienia, ludzi, którzy zostali po jednej stronie butelki... i takich, którzy z niej wyszli, choć wydawało się, że nie dadzą rady. Piękne, bolesne. Prawdziwe. 1
Gość Opublikowano 19 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie byłbym taki pewien, skoro ;)
MIROSŁAW C. Opublikowano 19 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 (edytowane) @Alicja_Wysocka „Alkohol to pożyczka od czasu i zdrowia, którą płacisz na największych odsetkach.” — Baltasar Gracián Dziękuję za komentarz, pozdrawiam. @Naram-sin "Nie byłbym taki pewien, skoro..." Klasyczny paradoks pijaka wpółdotrzeźwości . Pozdrawiam. Edytowane 19 Lipca 2025 przez MIROSŁAW C. (wyświetl historię edycji) 1
Berenika97 Opublikowano 19 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 @MIROSŁAW C.Przeczytałam z zainteresowaniem, ponieważ jestem po lekturze ksiażki, w której bohaterka podejmuje rozpaczliwą walkę z nałogiem, jest to sinusoida jej życia. Życia pełnego upadków, coraz większych upadków i nieśmiałego podnoszenia się z głębokich otchłani. Twój wiersz przypomniał mi takie życie.
MIROSŁAW C. Opublikowano 19 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 @Berenika97 Nic dodać, nic ująć. Dziękuję, pozdrawiam. 1
Dagna Opublikowano 19 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 @MIROSŁAW C. … to zawsze odwaga - pisać o zugu, warto ją docenić. Mam jednak problem z frazą otrzeźwiałem w połowie drogi w cudze zwyczaje, osobiście szukałabym ekwiwalentu, żeby napisać w połowie drogi do ( może: oczekiwań?), ale Autor decyduje… Późniejsze wersy i bliskość rozanielony na twarzy i po pas - też mi się gryzą, ale może to mnie… Wiersz już tyle tu wisi, że był czas na poprawienie literówki na „ biel kartki”. Geometryczne figury - nie przekonują, ale końcówka jest znakomita, pozdr.
MIROSŁAW C. Opublikowano 19 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 @Dagna Po prostu, abstrakcja nałogu. Kto nie był pod kapslem to nie musi rozumieć, może ominąć. Dziękuję za komentarz,pozdrawiam.
Nata_Kruk Opublikowano 20 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Życie wielu jest takie, to straszna choroba, ale ważne, gdy ktoś się podniesie... pomoc bliskich nie bez znaczenia. Dobry. 1
MIROSŁAW C. Opublikowano 20 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2025 @Nata_Kruk Dziękuję, pozdrawiam. 1
Nefretete Opublikowano 20 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2025 @MIROSŁAW C. Jest bardzo ciekawie! (...) Nawilżona dusza, zawsze prawdę mówi, nim wejdzie do ucha zbudzona po nowiu _________________________________________ Pozdrawiam
Moondog Opublikowano 21 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @MIROSŁAW C. Masz świetną metaforyczną wyobraźnię jak tak patrzę na Twoje teksty. Spójna wizja tutaj się ukazuje Pozdrawiam
MIROSŁAW C. Opublikowano 21 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2025 @Nefretete "Wytrawny alkoholik, w fazie między człowiekiem a bydlęciem, potrafi dobierać trunki do swoich bieżących potrzeb. Kiedy osiąga fazę między bydlęciem a rośliną, przestaje mieć bieżące potrzeby, więc pije, to co ma" Dziękuję, pozdrawiam. @Moondog Dziękuję za dobre słowo. Pozdrawiam. 2
Rekomendowane odpowiedzi