Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Berenika97 Jak byłam dzieckiem, widziałam jak dziadek, ciachnął kurze łepek na pieńku, a ona latała za chwilkę po podwórku. Pamiętam, że przestraszona uciekłam  wtedy z krzykiem do domu, wprawdzie byłam jeszcze mała, ale już wiedziałam, że bez głowy żyć nie można.

Masz rację, przecież mówi się 'ma łeb na karku' A czasem, faktycznie, może nie mieć :)

Opublikowano

@Berenika97  to taki był żart- ale też i prawda- bo tak jest. Przepraszam.

To taki idiom rodzajowy- bo jak możliwe.

Ale fajne są te nasze idiomy-  np maślane oczy, bułka z masłem. 

One są w każdym języku i to sprawia że nie da się tłumaczyć słowo w słowo- wyszedłby idiom.

Opublikowano

@DagnaOczywiście, że nie wyklucza - dlaczego miałoby to robić? Z idiomów można układać różne, jak to nazywał Lec "myśli nieuczesane". Moje zestawienie ma podwójne zanaczenie, dosłowne i niedosłowne. 

Dosłowne jest w czasie już dokonanym - facet nie ma już głowy, bo wcześniej miał jej urwanie (taki "zabieg"). 

Niedosłowne - facet nie potrafi zorganizować dobrze pracy w swoim przedsiębiorstwie (nie ma do tego głowy), dlatego nie może nadążyć z pracą (ma urwanie głowy z pracownikami, klientami) 

Co to znaczy 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

? nie znam takiego określenia. Pozdrawiam. 

@Annna2Ależ rozumiem, że to żart! Każdy z nas ma swoje poczucie humoru, ja zabawy z idiomami wyniosłam z domu. :) Niektóre są uniwersalne, mogą śmieszyć, czasami mogą wydać się głupie, a czasami zupełnie nie wzbudzać żadnych emocji. Tak zresztą, jak z każdą inną twórczością. :) Serdecznie pozdrawiam.