Annna2 Opublikowano 5 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2025 Mniłowanie, szczajście i nieszczajście. I niebo ciasam szpetniejsze je. Z Warniji cole famelijo mojo, tlo tu żyć mogó. Gdzie jest XVIII- wieczne cudo, dar króla Fryderyka I dla cara Piotra I? Miejsce przechowywania Bursztynowej Komnaty było tylko kartą przetargową dla "Czerwonego Ericha" glejtem, gwarancją na przeżycie. Co kryje Wolfschanze jeszcze? Czy wojna skończyłaby się wcześniej, gdyby Stauffenbergowi się udało? Zespół bunkrów był znakomity pod względem militarnym. Gęsty las, Kanał Mazurski, jezioro Mamry z linią kolejową Węgorzewo- Kętrzyn. Co powiedziałby na to zwycięzca bitwy pod Tannenbergiem, zastopowałby czyn? Hindenburg swojego następcę nazywał niedouczonym kapralem, szaleńcem. Dziś resztki po mauzoleum feldmarszałka rozsiane po świecie. Być może piękniejsze są miejsca i nieba. dla Warmii wciąż bije moje serce. I ta miłość silniejsza niż życie. gyszychty- historie ciasam- czasem cole- cała famelijo- rodzina tlo- tylko (Gwara warmińska) -cdn- 3
Berenika97 Opublikowano 5 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2025 @Annna2Serduszko za pierwszą i ostatnią zwrotkę. Zdecydowanie wolę Twoje wiersze o Warmii. 1
Maciek.J Opublikowano 5 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2025 (edytowane) @Annna2 pięknie piszesz Anulko o swojej Warmii aż zatęskniłem za tym miejscem na ziemi.. Niech zawsze ciebie inspiruje i czekam na kolejny odcinek Edytowane 5 Lipca 2025 przez Maciej_Jackiewicz (wyświetl historię edycji)
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 5 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2025 @Annna2 @Annna2 historia nie zawsze nam sprzyjała i nawet Niemcy mieli pod górkę co postępowi. Ciekawe jak by się historia potoczyła „gdyby Stauffenbergowi się udało?” Co by to znaczyło dla Warmii. Ważne pytania stawiasz Aniu. Każdy z nas piszący o swojej ziemi porusza takie sprawy. Nie każdemu to się podoba, ale dla nas jest to ważne. Serduszko za całość wiersza. 1
Dagna Opublikowano 5 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2025 @Annna2 … Stauffenberg był zdecydowanie antypolski, żywił pogardę dla Słowian. Jest silna pokusa kreowania go na wyzwoliciela od ciemiężców, ale nie zawsze wrogowie naszych wrogów są naszymi przyjaciółmi…, pozdr.
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 5 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2025 @Dagna ale Ania ani ja w niczym nie wysławialiśmy Stauffenberga był uczestnikiem tych wydarzeń i to bez refleksyjnie co do jego postawy i człowieczeństwa odnotowaliśmy. 1
Annna2 Opublikowano 6 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2025 @Berenika97 dziękuję @Maciej_Jackiewicz dziękuję @Dagna nie ma żadnej pokusy wysławiania- nigdzie tego nie ma. Jest tylko pytanie- refleksja. To jest cykl- rys historyczny dotyczący moich Ziem- fakty. Taka jest historia. I dalej za Robertem. @Robert Witold Gorzkowski dziękuję. @Robert Witold Gorzkowski Tak- to prawda. Dziękuję 1
Rekomendowane odpowiedzi