Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Agnieszka Charzyńska Opublikowano 18 Czerwca Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca Gdy się obawiasz w domu złodzieja, Módl do świętego się Bartłomieja, Gdy za śmiecenie boisz się kary, To się do świętej pomódl – Barbary, Kiedy zaś śniegiem droga zawiana, Westchnij do Kosmy oraz Damiana. Kiedy w ogródku schną twe maliny, Módl się do Zofii oraz Krystyny. A kiedy paczka przyjdzie zza morza, To dziękczynienie zmów – dla Grzegorza. Gdy zaś z wycieczki wrócisz po mieście, To się o rozum pomódl nareszcie… 9
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 18 Czerwca Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca Witam - uśmiecham się - fajnie się zabawiłaś - Pzdr.zadowoleniem.
Alicja_Wysocka Opublikowano 18 Czerwca Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To może lepiej przed wycieczką? Zresztą, teraz mamy Zalando, zakupy kurier przyniesie :P
Marek.zak1 Opublikowano 18 Czerwca Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca Święty Antoni Padewski wybranku mój królewski niuch się spełni wola twoja i się znajdzie zguba moja. Moja Ś,P. babcia, Antonina często prosiła o wsparcie. Działało.
Agnieszka Charzyńska Opublikowano 18 Czerwca Autor Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca @Marek.zak1 ależ ja się zgadzam. Natomiast krytykować będę powierzchowność, przesadę i postawę typu "modlitwa zastąpi działanie". Pozdrawiam.
Marek.zak1 Opublikowano 18 Czerwca Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca @Agnieszka Charzyńska Oczywiście, to teza J. de la Fontaine: pomóż sobie sam, to ci Bóg pomoże.
andreas Opublikowano 19 Czerwca Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca @Agnieszka CharzyńskaNa szczęście modlitwy nie wystarczą, aby rozum nabrał jakości. A wierszyk cacany. Pozdrawiam.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 19 Czerwca Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca o rozum to módl się zawsze by był otwarty na innych by oczy widziały miast patrzeć a ręce dobro uczynić :))
iwonaroma Opublikowano 19 Czerwca Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca Modlitwa o rozum na pierwszym miejscu :) Reszta sama przyjdzie
Gość Opublikowano 20 Czerwca Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca To mi przypomniało dowcip. W pewnej wiosce wydarzyła się powódź i woda zaczęła zalewać domostwa. Jeden człowiek wlazł na dach swojego domu i zaczął modlić się do Boga, błagając o ocalenie. Po jakimś czasie do zalanego domu przypłynęła łódź, a kierujący nią człowiek zawołał: - Hej ty, tam na dachu, zejdź, to cię uratuję. Gość z dachu odkrzyknął. - Nie trzeba, mnie uratuje Pan Bóg. I dalej zaczął się modlić. Po kwadransie przypłynęła druga łódź i sytuacja powtórzyła się. Po półgodzinie przypłynęła trzecia łódź, lecz facet na dachu wciąż odpowiadał, że nie potrzebuje pomocy, bo Bóg na pewno go wysłucha i ocali mu życie. W końcu woda powodziowa podniosła się jeszcze wyżej, i człowiek z dachu utonął. Po śmierci, gdy już trafił na Sąd Ostateczny, zaczął się awanturować z Panem Bogiem: - Dlaczego mnie, Boże, nie uratowałeś przed powodzią, gdy się tak do Ciebie modliłem, tak Ci ufałem!? A na to Pan Bóg: - Jak to!? Toż wysłałem do ciebie trzy łodzie, a ty z żadnej z nich nie skorzystałeś!
Agnieszka Charzyńska Opublikowano 20 Czerwca Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca @Naram-sino to, to. P.S. święci nie załatwiają też obrony przeciwlotniczej ani ochrony przeciwpożarowej...
piąteprzezdziesiąte Opublikowano 21 Czerwca Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca @Agnieszka Charzyńska Bardzo mi się podoba Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Rekomendowane odpowiedzi