Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Alicja_Wysocka Opublikowano 11 Czerwca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 znów mnie olśniłeś mój ty poeto choć nieprzyjemnie świadomość mieć że moja twierdza jest z głupich marzeń a moje prośby brzęczą jak miedź u ciebie wszystko musi być z sensem bo świat ze złudzeń nie miewa kont i nie ma prawa istnieć wbrew woli jak piąte koło i piąty kąt czasem przytulasz się nie z tej strony lub jesteś na czczo byle co zjesz wtedy wyłazi ze skóry kaktus dotknąć się nie da po prosu jeż lecz choćbyś nie wiem ile tam jeszcze podobnych wierszy jak wyżej miał wątpię że ładniej ktoś prosto w ucho mruczał ci kiedyś takie miau miauuu 9
Wędrowiec.1984 Opublikowano 11 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 @Alicja_Wysocka Czy ten wiersz, podobnie jak poprzedni, również posiada adresata? Nie potrafię domyślić się kontekstu. Przychodzi mi do głowy próba poderwania lub kokietowania poety. Zauważyłem też bardzo zbieżne w budowie rymy: miał -> miauuu, zjesz -> jeż, kont -> kąt, mieć -> miedź. Uważam, że to było zamierzone. :) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 11 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 @Wędrowiec.1984 Każdy wiersz ma adresata, zawsze pisze tak, żeby ktoś pomyślał, że to wiersz właśnie dla niego, żeby mi uwierzył. Rymy zamierzone, tak uzgodniłam z moją weną :) Dzięki za odwiedziny i komentarz, pozdrawiam :) 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 11 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rozumiem. Chodziło mi o konkretną osobę, tak jak było przy poprzednim wierszu. To było pierwsze, co rzuciło mi się w oczy. Lubię dostrzegać takie "mechaniki" w poezji. :)
Alicja_Wysocka Opublikowano 11 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 @Wędrowiec.1984 Szukałam wyrazów, które brzmią tak samo, ale mają odmienne znaczenie, ot taka sobie zabawa słowem. Wiersz ma adresata, a może nawet kilku, lubię zawracać głowę - słowem :) 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 11 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 Witam - że moja twierdza jest z głupich marzeń - podoba mi się ten moment wiersza - Pzdr.serdecznie.
Alicja_Wysocka Opublikowano 11 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przyznaje się do tego bez bicia, dzieci mają zabawki, a dorośli marzenia, coś trzeba mieć, gdzieś trzeba się schronić, kiedy świat i życie takie nieprzyjazne. Pozdrawiam :)
Rafael Marius Opublikowano 11 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 @Alicja_Wysocka Nie ma to jak przymilne kotki. Niestety nie wszystkie takie są. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 11 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niestety, to prawda, dziękuję :) @MIROSŁAW C., dziękuję :) 1
Dagna Opublikowano 11 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 @Alicja_Wysocka … ano bywa, rozbieżności dokuczają gdy marzycielka napotka przyziemnego materialistę, ale bogactwo światów PL - ki/ poetki, to wentyl do przetrwania każdej burzy ;), pozdrawiam życząc weny :) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 11 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 @Dagna Cieszy, że tak mnie rozumiesz. Trzeba sobie radzić, rzekł góral, zawiązując but dżdżownicą, kiedy zerwała mu się sznurówka, serdeczności dla Ciebie :) 2
Dagna Opublikowano 11 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 @Alicja_Wysocka Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Dagna to idealiści zmieniali ten świat, a pięknego uwiecznienia doczekali się m.in. w niemieckojęzycznej książeczce dla dzieci pt.” Frederic” ;), pozdrawiam miło.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 11 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 bo on jest zawsze taki konkretny jak już coś powie sens musi być stąd dotąd myśli jeszcze heretyk w osobowości twojej już tkwi nie widzi wokół drobiazgów żadnych a subtelności nieznana rzecz gdy się przytula czułości skradnie a z której strony nie ważne jest byle co zjada byle co gada nieogolony kuje jak jeż lecz cudnie mruczy czaruś nie lada i musisz ulec czy chcesz czy nie :)))) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 11 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 (edytowane) @Jacek_Suchowicz Ty jesteś Jacku jak nakręcony na rymowanie czy chcesz czy nie starczy sekundnik wierszyk wybije zegarek dzwoni komentarz jest :) dziękuję i pozdrawiam :) @Naram-sin, @falcon, dziękuję za ślad :) Edytowane 11 Czerwca 2025 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji)
Gość Opublikowano 11 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 (edytowane) ...miauuu w izbie przy piecu stoi koszyk gdzie słodko piątka kociąt drzemie lecz - choć to przecież środek nocy szósty kocurek nie śpi jeszcze z makatki która zdobi ścianę wróble uciekły hen na pole byłoby niezłe polowanie, gdyby za nimi maluch pobiegł lecz jego kuszą inne hece wąsaty zegar północ wybił księżyc w szlafmycy szczodrze leje srebrną śmietankę wprost do miski przez sień godziny się turlają jak kłębki wełny granatowe w kącie narzeka gdzieś na starość zrzędliwy i kulawy stołek kociak po całym domu hasa na strzępy rwie ruchliwe cienie tak będzie szaleć aż do rana nim świt go zmorzy ciepłym mlekiem Edytowane 11 Czerwca 2025 przez Naram-sin (wyświetl historię edycji)
Alicja_Wysocka Opublikowano 11 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 @Naram-sin Ojej, siedziałeś u stomatologa? Chyba ją/go bardzo polubię i Ciebie przy okazji też, dziękuję :)
andreas Opublikowano 12 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2025 @Alicja_WysockaA mnie Twój rozkoszny wierszyk przypomniał dwa limeryki odnośnie "piątego kąta" i tego przyziemnego materialisty - adresata wiersza. Pięć kątów Marty rozczarowany był Franco z Malty gabarytami mieszkanka Marty gdzie tak ciasne cztery kąty lecz jak piecyk szczęściem piąty bo i cieplutki i dość rozwarty Short Message Service sms Luśki do Heńka z Koła czy o miłości przekonać zdoła on konkretny niemożliwie na co dziesięć słów tej dziwie to nie siort mesydż lecz epistoła Miłego dnia Alicjo. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 12 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2025 (edytowane) @andreas Masz chyba spory zapasik limeryków, i myślę, że wciąż dosypujesz, dziękuję, Tobie również wszystkiego miłego :) Edytowane 12 Czerwca 2025 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji)
andreas Opublikowano 12 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2025 @Alicja_WysockaKiedyś wydrukowałem własnym sumptem tomik, który zawiera ponad 7oo limeryków. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 12 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2025 @andreas Winszuję :)
Rekomendowane odpowiedzi