Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

może przetrzymać troszkę pochodzić

i zamiast stale sobie dogodzić

pobyć ze sobą posłuchać siebie

oraz nie słyszeć "ja pragnę ciebie"

sprawdzić o czym można pogadać

do czego w domu w kuchni się nada 

z literatury troszkę popytać

z filmu teatru czym się zachwyca

i wiele innych posprawdzać kwestii

bo ogon kota zawsze się zmieści

zauroczenie dość szybko spada

a z przyjacielem można pogadać

:))

ponoć jak powiedział pewien klasyk "kobieta największym przyjacielem człowieka"

Edytowane przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Wiersz mi się bardzo podoba, po pierwsze, bo o sprawach, które są, czy były ważne prawie u każdego. To spięcie 3 wymiarów, czyli głowy, duszy i ciała jest trudne, bo rzadko wszystko pasuje, a jak już, to ten drugi / druga może być z innej opcji i też trudno wtedy. Tak, czy inaczej, najważniejsze są emocje, u niektórych to dusza. Samo łóżko i ten żar to mało na związek, ale na romans w sam raz. 

Pozdrawiam z niedaleka:). Udanego dnia. 

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Tak. Logika, wespół z duszą, powinny decydować. Poza tym, zasady dobierania się w pary powinny zostać uproszczone. Obecnie są tak skomplikowane, że trudno się w tym połapać. Zbyt wielu rzeczy należy się domyślać, co jest bez sensu.

Opublikowano

@Alicja_Wysocka Rozumiem, czyli sprawa komplikuje się jeszcze bardziej, ponieważ trzeba zaczynać od końca. Ciekawe, jak wiele osób jest kompatybilnych z takim schematem?

Mam wrażenie, że ilość długotrwałych związków maleje, ale nie wiem, czy to źle, biorąc np. pod uwagę tkwienie w związku toksycznym, albo w relacji zupełnie popsutej. Być może dzisiaj ludzie są bardziej zdecydowani takie związki kończyć.

Gdyby algorytm dobierania się w pracy był bardziej klarowny, pomyłek byłoby dużo mniej.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Tak, masz rację — liczba długotrwałych związków rzeczywiście maleje. Trwanie w relacji toksycznej za wszelką cenę nie ma sensu, ale to wciąż trudny temat, bo każda sytuacja jest inna. Myślę też, że decyzja o odejściu czy trwaniu zależy od wielu czynników — zwłaszcza gdy są dzieci i trzeba się zastanowić, kogo tak naprawdę ratujemy, a kogo możemy niechcący skrzywdzić.