Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Napisany niemal perfekcyjnie.

Świetna metaforyka tworzy niepokojący nastrój mrocznego misterium.

I tak jak w chrześcijaństwie, woda święcona daje władzę nad demonami, tak tutaj woda deszczowa staje się źródłem mocy. Sakralny wymiar objawia się też w całej naturze. Przypomina to oswajanie zjawisk, być może inicjację, przejście od dzieciństwa (gdy deszczowe pareidolie budziły lęk) do dorosłości, kiedy to podmiot liryczny przejął nad nimi kontrolę poprzez stawienie im czoła w jakiejś wcześniejszej próbie (ekspozycja na deszcz, zaklęcia dodające odwagi).

Opublikowano

@Naram-sin Dzięki za komentarz.

Jednak "niemal perfekcyjnie" mi nie wystarcza... Mógłbyś wskazać gdzie akcenty/coś innego kuleje? Ponownie, nie widzę tęgo, a Twoje wskazówki sprawiają, że moje opanowanie formy się rozwija.

Pozdrawiam 

J

Opublikowano

@Naram-sin Jednym kopytem mógłby rozwalić balon, a jednak potrafi się bawić, tak jak Ty, słowem :)

Widziałam kiedyś w stadninie, jak dziecko posadzono na kucyka. W pewnym momencie, konik położył się na ziemi, tak żeby dziecko mogło zejść. Kiedy już zeszło i odeszło, konik się rozbrykał, na dobrych kilka minut, wzbijając tumany kurzu. A ja przyglądałam się temu w osłupieniu. Nie zrobił żadnej krzywdy dziecku, jaki mądry.

Dziękuję za uśmiech :)