Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

To ja już wiem, co kobiety widzą w samcach alfa.

@Deonix_ Nie byłbym taki pewien. Czy ta dziewczynka może być sobą? Według mnie facet nie traktuje jej poważnie.

Raczej należałoby współczuć podmiotce lirycznej, nauczonej, że jej odczucia, emocje, nie mają w istocie większego znaczenia.

Opublikowano

@Naram-sin

Po namyśle stwierdzam, iż możesz mieć rację, że Peelka jest lekceważona, gaslightowana, 

uważana za niedojrzałą i w złym znaczeniu traktowana jak dziecko, a opisana relacja jest toksyczna. 

Jednakże - wg mnie - te wersy:

mogą zarówno świadczyć o dystansie do samej siebie i przełamywaniu tabu w bezpiecznej atmosferze, jak i być zgryźliwą autoironią wskazującą na to, że w tym związku dzieje się źle. Obie ścieżki interpretacji są wg mnie równorzędne, 

ale może jeszcze Laura się na ten temat wypowie :)

Deo

Opublikowano

@Deonix_ Dziękuję i pozdrawiam

@Alicja_Wysocka Dziękuję, Alicjo

@Naram-sin Zastanawiające jest jak różnie odbierany jest ten sam wiersz przez dwie inne osoby. Ty, Naram-sin jesteś jak najdalej od tego co chciałam przekazać. A myślałam, że to łatwy zabawny wiersz przedstawiony w ironiczny sposób...

Nie miałam na myśli toksycznej relacji. Raczej motyw 'poskromienia złośnicy', do którego zainspirował mnie filmik z Instagrama. 

I absolutnie nie chciałam przedstawić tego w sposób, że emocje peelki są nieistotne. 

A może jest tak, że czytający interpretuje według siebie i swoich emocji. Nie zawsze trafiając w to co autor miał na myśli. 

Opublikowano

@Laura Alszer Odniosłem wrażenie, że mężczyzna lekceważy to, co się kotłuje w tej dziewczynie. Zbyt wiele w życiu widziałem i nawet szekspirowskie "Poskromienie złośnicy" mnie nie przekonuje. Nigdy tego nie lubiłem, wydawało mi się jakieś opresyjne.

Opublikowano

@Naram-sin Nie lekceważenie miałam na myśli. Złośnica w końcu znalazła kogoś kto ją rozumie i  akceptuje z całym bagażem emcjonalnych zachowań, nie tłamsi ich. I nawet nie musi być samcem alfa, nie o to tu chodzi. 

Myślę, że po moim komentarzu, teraz inaczej patrzysz na ten wiersz