Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Somalija Z całą pewnością. Trzeba głęboko szukać, żeby znaleźć to, co zostało stracone. Najbardziej jednak intryguje mnie to, że bywa i tak, że te najtwardsze materiały okazują się najczęściej śmiertelne lub potrafią skaleczyć. Trudno pewnie zliczyć ile osób przysporzyła o kalectwo tarcza diamentowa do pił betonowych. Podła rzecz - niby odbija światło, a jednak łamie kości, wypruwa żyły, a czasem nawet wbija się w serce. 

Oczywiście mówię tu o samym wyposażeniu i środkach technicznych - bowiem właśnie ludzie, którzy niegdyś posługiwali się żelazem byli niczym z tytanu, dzisiaj posługują się tytanem a są.. no nawet nie jak z żelaza, może z brązu - wyglądają bogato ale łatwo ich stłuc byle niepasującym krzywym słowem.

Gwoli jeszcze faktów historycznych - ciekawy to fenomen, że mieliśmy na początku złote krainy Babilonu, po czym nastała taka depresja pomiędzy nimi oraz właśnie wiekiem żelaznym. Być może należałoby spojrzeć w temat wzdłuż innej osi, jednak mało kto z żelaza lub złota robił naczynia do .. nocniki. Może, w ogóle, to wszystko ma niską wartość względem umiejętności dostrzegania i rozumienia metafor - swoistej alchemii początku dziejów; tylko tutaj trzeba już - trochę światła.

Opublikowano

@Somalija W końcu kogoś tutaj rozbawiłem :) .. powoli jak Francuz, który je ślimaki, bo nie lubi fast-foodów.

Niestety tak w sumie jednak jest, ze obecnie robi się złote nocniki - przedmioty dające ludziom poczucie pewnej wartości, którą przekładają na własną osobę. Z tym że, to obecne złoto ma nieco inne nazwy, chociaż być może należy zauważyć, że istotnie "nie wszystko złoto, co się świeci" to stwierdzenie ogólnie ujmujące to, z czym istotnie mamy do czynienia. W sumie wystarczy tyle, że coś jest gładkie i białe, wśród innych tendencji; to czy działa jest drugorzędne, a już całkiem prawdę, nawiasem, mówiąc - nawet na nocnik wykonany w obecnych technologiach bałbym się usiąść (czasami myślę, że drukarka 3D, którą posiadam, to istne błogosławieństwo - chociaż i tutaj nieraz się zawiodłem). Taki oto defetyzm no ale z czymś walczyć trzeba, gdzie najgorszą walką jest walka po prostu z ludzkim świństwem.

Opublikowano

@Duch7millenium Ślimak to smak biedy, podobnie jak łosoś i meduza czy kawior. Tylko ludzkie poczucie sprytu i ekonomii wyniosło te potrawy na wyżyny...

Skoro masz drukarkę 3D to oznacza, że posiadasz zasobnik cierpliwości

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.