Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Somalija Opublikowano 24 Marca Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 24 Marca (edytowane) narodziny cierpienie śmierć mamy tylko delikatne ciała i niedoskonałe zmysły w pierwszej chwili największa rana nie boli starożytna metalurgia pobudziła życie ostrzono nożyce i topory żelazo zdystansowało brąz krzem zmienił rzeczywistość politykę wierzenia rozwinął ruchomość kciuków tytan dziś wzmaga gorączkę w teatrze ludzkiego zachowania Edytowane 24 Marca przez Somalija (wyświetl historię edycji) 9
Rafael Marius Opublikowano 24 Marca Zgłoś Opublikowano 24 Marca @Somalija Geopolityka się zmienia. A swoją drogą w Rosji jest wszystko, metale rzadkie też. 2
violetta Opublikowano 24 Marca Zgłoś Opublikowano 24 Marca @Somalija zasoby się kończą albo za drogo, za drogie wydobycie i kto o będzie robił. 1
wierszyki Opublikowano 24 Marca Zgłoś Opublikowano 24 Marca Fajny wiersz. Jak gdyby zdystansowany, na chłodno. 1
Nata_Kruk Opublikowano 24 Marca Zgłoś Opublikowano 24 Marca (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Somalija ... aktualny temat, fajnie to zaakcentowałaś. Nie chciałabyś nieco zmienić końcówkę.? tytan dziś wzmaga gorączkę w teatrze zachowań człowieka Edytowane 24 Marca przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Somalija Opublikowano 25 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca @Rafael Marius Cześć Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. , dziękuję Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przychylę się do pierwotnej wersji, ale dziękuję za uwagę Tak mi się skojarzyło: żelazo, krzem... tytan... 2
Rafael Marius Opublikowano 25 Marca Zgłoś Opublikowano 25 Marca Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam. Drobnostka.
Łukasz Jasiński Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca @Rafael Marius W Kanadzie też i na biegunie północnym i południowym - też, a nie ma kto ich wydobywać, dlatego też: potrzebni są niewolnicy... Łukasz Jasiński 1
Somalija Opublikowano 27 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca @Łukasz Jasiński To nie chodzi niewolnictwo tylko o technologie... 1
Somalija Opublikowano 28 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca @violetta Hej, hrabia chyba ma karę, bo go nie widać... 2
Łukasz Jasiński Opublikowano 28 Marca Zgłoś Opublikowano 28 Marca (edytowane) @Somalija Pani Agnieszko, a co - zechciałabyś, abym padał na kolana, nie pił alkoholu, nie tańczył i wtedy mi łaskę zrobisz, tak? Gdybym miał taką możliwość, to: wskazałbym miejsce wszystkim babom, wiesz, jak mnie prześladują oszalałe feministki, zwykła ciemnota... Macie własne prawa, wolność i czego jeszcze chcecie? Wykorzystujecie własne prawa przeciwko mężczyznom, zamiast: iść do przodu i budować Polskę, tak?Mężczyźni są tak pokaleczeni, ogłupien i szaleni, a wy co? Intelektualne ścierwo od Adama Michnika - z brukowca od wyborczej? Hrabia Łukasz Wiesław Jan Jasiński Edytowane 28 Marca przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji) 1
violetta Opublikowano 28 Marca Zgłoś Opublikowano 28 Marca @Somalija widać go, mnie to nie widujecie:) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 28 Marca Zgłoś Opublikowano 28 Marca @violetta Oj, widujemy i uśmiechamy się do Ciebie :) 2
violetta Opublikowano 28 Marca Zgłoś Opublikowano 28 Marca @Alicja_Wysocka gdzie widujecie:) ? Zapomniałam o uśmiechu:)
violetta Opublikowano 28 Marca Zgłoś Opublikowano 28 Marca @Łukasz Jasiński ciężki temat komu służę:) jestem skołowana od wszystkiego:) zauważyłam, że zielenią się wierzby płaczące, są piękne i forsycje jaskrawe już :)
Somalija Opublikowano 28 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca @Łukasz Jasiński Ooo, jest Pan i to chyba w szczytowej formie...
Duch7millenium Opublikowano 29 Marca Zgłoś Opublikowano 29 Marca @Somalija Któż to rzekł "Grecja stworzyła piękno, Rzym stworzył siłę"? Czym jest człowiek bez siły i piękna? Kawałkiem wieprza przechadzającego się by wydalić swój brudny balast żalów. Pomimo jednak czasów i biegu historii zadziwiającą farsą jest to, jak żelazo czasów zmierzchłych stało się tytanem dnia dzisiejszego.
Somalija Opublikowano 29 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca @Duch7millenium Nie tak do końca, bo żelazo jest metalem powszechnym, a metale ziemi rzadkich to maleńkie rudy na dużych przestrzeniach, a do tego zawsze występują w towarzystwie, np glinu czy innych pierwiastków, których rozdzielanie jest bardz skomplikowane i drogie...
Duch7millenium Opublikowano 29 Marca Zgłoś Opublikowano 29 Marca @Somalija Z całą pewnością. Trzeba głęboko szukać, żeby znaleźć to, co zostało stracone. Najbardziej jednak intryguje mnie to, że bywa i tak, że te najtwardsze materiały okazują się najczęściej śmiertelne lub potrafią skaleczyć. Trudno pewnie zliczyć ile osób przysporzyła o kalectwo tarcza diamentowa do pił betonowych. Podła rzecz - niby odbija światło, a jednak łamie kości, wypruwa żyły, a czasem nawet wbija się w serce. Oczywiście mówię tu o samym wyposażeniu i środkach technicznych - bowiem właśnie ludzie, którzy niegdyś posługiwali się żelazem byli niczym z tytanu, dzisiaj posługują się tytanem a są.. no nawet nie jak z żelaza, może z brązu - wyglądają bogato ale łatwo ich stłuc byle niepasującym krzywym słowem. Gwoli jeszcze faktów historycznych - ciekawy to fenomen, że mieliśmy na początku złote krainy Babilonu, po czym nastała taka depresja pomiędzy nimi oraz właśnie wiekiem żelaznym. Być może należałoby spojrzeć w temat wzdłuż innej osi, jednak mało kto z żelaza lub złota robił naczynia do .. nocniki. Może, w ogóle, to wszystko ma niską wartość względem umiejętności dostrzegania i rozumienia metafor - swoistej alchemii początku dziejów; tylko tutaj trzeba już - trochę światła.
Rekomendowane odpowiedzi