Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czasem poeta bywa dosłowny

jakby zapomniał pięknych metafor

chce między fałdy z ogniem ogromnym

uwiedzie serce i co ty na to 

wejdzie pod skórę i między żebra

jak stary wiewiór schrupie orzeszka

musi uważać zasada jedna

by nie wpaść tam gdzie wpaść by nie chciał 

:))

Opublikowano

włoski to piękny język, pełen ekspresji. Zazdroszczę Ci znajomości, bo ja ni w ząb ;) Oooo i tańczyć potrafisz, fajnie, że się spełniasz w wielu dziedzinach.

Odpowiadając na pytanie... jedyne czego szukam to szczęście ;)

Opublikowano (edytowane)

@Roma

Nie, pani Romo, nie jestem fachowcem od języka włoskiego, jednakże: trochę znam i jak byłem we Włoszech - nie miałem problemu z komunikacją, byłem jeszcze w San Marino, w Watykanie, na Ukrainie, na Litwie i na Łotwie, przejazdem: w Niemczech, Czechach i Szwajcarii, nie wspominając już o Polsce, dodam: języki słowiańskie, romańskie i helleńskie posiadają duszę - głębię, jest pani tutaj nowa: przeprowadzę panią przez zakamarki tego portalu, wchodzi pani na jakiś profil i ma tam pani dwa lub trzy okienka - aktywność, twórczość i o mnie (jeśli jest) i znajduje pani wszystko o danej osobie, niedawno wrzuciłem tłumaczenie włoskiej poetki na język polski i jest on na pierwszym miejscu, większość tutejszych użytkowników to lenie - nie sprawdzają profilów innych użytkowników...

Nagłówek po polsku brzmi mniej więcej tak: "Moja droga Romo, pragniesz takiego hrabiego?"

Z języka łacińskiego: "Reverendissime, domine..." To "Najpiękniejsza, pani..." - mniej więcej,

a teraz dam łacińską maksymę: "Polonus sum, Poloni nihil a me alienum puto! To: "Wszystko, co Polskie nie jest mi obce!"

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Łukasz Jasiński jeszcze nie trafiłam na profil z zakładką o mnie, albo mi umknęło... muszę się uważniej przyglądać. Nagłówek wcześniej sobie przetłumaczyłam i odpisałam, że jedyna o czym marzę/czego pragnę to szczęście. Tak niedosłownie, jak na aspirującą poetkę przystało ;)

Pozdrawiam i dobrej nocy ;)