Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bawić się w myślach chwilą przelotną,

kiedy zawisa konieczność podróży,

wspomnienia zerwać, zanim przekwitną,

jest piękne, chociaż czas im nie służy.

Chwile spełnione przecież marzeniem,

przesypią się potem w pamięć ulotną.                       

Więc aby zdążyć, trwam z uwielbieniem,              

zadeptując czasu wstęgę powrotną.                      

Jak linoskoczek na rozpiętej linie,                        

przeplatam gładkie kamyki w dłoniach.            

Chwytam ulotne, wcześnie zrodzone,                 

nim się rozpłyną w cichych agoniach.                

Jak kolekcjoner skrzętnie wybieram,                  

przesłaniam z wiarą to, co doczesne.                  

Układam w głowie misterny zegar,                                            

który zagłuszy godziny bolesne.                            

Wszystkie niepamięć i tak rozmyje,                 

więc nim odejdą, gdy dzwon zadzwoni,               

spadnie kotara, która przyszłość kryje,            

zamknąć je pragnę jak kamyki w dłoni.               

Zatrzymać chwile jak ptaki lecące,                    

gdy czasu igła przesuwa się stale,                      

jest jakże trudne, lecz tak kuszące,                      

że przy nich trwam zawsze lub wcale.                   

YouTube - wersja dla leniuchów (wersja udźwiękowiona)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Annna2 Super, dzięki. Bardzo mi pomogłaś! Czuję się trochę jak młody słoń — chwilę po urodzeniu próbuje stanąć na nogi i z wdzięcznością przyjmuje obecność zgromadzonej wokół rodziny. Bardzo mi się ta rola podoba.   P.S. Będę "cierpiał", ale usunę to słowo — już wcześniej nad tym myślałem. 
    • Zdrowaś Panno Jam też zdrowy Zdrowe ręce Twoje Nogi i twarz Twoja Zdrowe są uczynki Twoje Imię Twoje I głos Twój Po wsze czasy.   Wszystko co dotykasz W czystość i cnotę Zmieniasz Bo wolą twoją Jest by trwać By stać By kochać By złe uczynki W dobro zmieniać.   Ziarenko palcem otulać Trwać i czekać Aż wyrośnie Byś nadeszła W pół do śmierci Mojej Amen.      
    • Dobre i niestety prawdziwe. Jednym ze sposobów przejęcia władzy nad ludźmi jest odcięcie ich od korzeni i pozbawienie tożsamości. No i... historię zawsze piszą zwycięzcy. Pozdrawiam   P.S. Zadaniem historyka jest szukanie prawdy, czyli manewrowanie pomiędzy tym wszystkim, o czym napisałaś.
    • @Berenika97 Bereniko, dziękuję Ci za lekturę mojego wiersza. Kamienna Matka leży mi bardzo na sercu, ale i u Ciebie znalazłem coś, co mną poruszyło — Twój wiersz o narodzinach w czasie wojny. Dziecko przychodzi tam na świat w piwnicy, w ruinach, zamiast w bezpiecznym domu. A ta „betonowa linia życia” - mocne -  metafora tragicznego losu, który zapisuje się już w chwili narodzin w tym po…….. świecie. To przejmujące niczym obrazy bombardowanych szpitali, czy to na Ukrainie, czy w Strefie Gazy. Zastanawiam się, czy dobrze odczytuję — czy jesteś młodą matką? P.S. Jestem tu zupełnym „świeżakiem”, więc — tak jak innych — i Ciebie proszę o słowo więcej na temat Kamiennej Matki. Jak odbierasz warsztat? Czego jest za dużo, a czego za mało? Razem z kilkorgiem przyjaciół wiążemy z tym wierszem pewne plany, dlatego bardzo zależy nam, by osiągnąć choćby „przyzwoity poziom +”. Z góry dziękuję za każdą uwagę.
    • @hania kluseczka Aaaa, ok. Konkursiki lubię, ale tylko wewnątrzporortalowe. Na globalne jestem za maleńka w słowie :) W życiu napisałam chyba 2 albo 3 erekcjato i to na e-po właśnie, tak że ten...

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Poczytam Twoje, może coś mnie zainspiruje :)   Trzymaj się ciepło :)))
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...