Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A powinno być: czemu tu jesteśmy? A nie czego... Tak przy okazji, panie Wiesławie, wbrew oskarżeniom Wielce Szanownego Pana Filozofa Jana Michała Leszczyńskiego (pseudonim: Leszczyn - nie mogę znaleźć jego profilu - nagle zniknął) - nic nie otrzymałem za darmo, otóż to: trzy lata walczyłem o należny prawnie lokal socjalny, poza tym: wyżej wymienionemu Świętemu Jego Mości Katolikowi - nie przysługuje lokal socjalny, sam napisał, iż mieszka z rodzicami, więc: ma gdzie mieszkać, jeśli chodzi o mnie, to: dosłownie - z warszawskiej kostki brukowej otrzymałem lokal socjalny, widać: oszalał z zazdrości i pluł nienawiścią z niesamowitej wściekłości, otóż to:

- A Łukasz otrzymał! Ja też chcę!!!

- Nie, Łukasz nic nie otrzymał za darmo - sam wywalczył bez niczyjej pomocy...

Ciężko z takimi ludźmi, oj, ciężko...

Łukasz Jasiński 

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Lew Tołstoj, rosyjski powieściopisarz, a więcej dopowie Wikipedia o tym utalentowanym człowieku i jeśli chodzi o literaturę narodowość i pochodzenie nie ma znaczenia, gdy taka twórczość ubogaca człowieczeństwo.
Łukaszu, życie to bezustanna walka o przetrwanie, sam o tym dobrze wiesz.
Pozdrawiam!

Sztuczna inteligencja - odnośnie do czego nawiązujesz? Dzięki za pouczenie lingwistyczne o interpunkcji, rzeczywiście w tytule nie jest konieczna kropka na końcu. 

Opublikowano (edytowane)

@Wiesław J.K.

A tak... Jest - dlaczego i dobrze pan wie, iż nie oglądam filmów bez polskich napisów, a życie nie jest walką o przetrwanie - życie polega na życiu - budowaniu życia, dlatego jestem za wprowadzeniem Republiki Narodowej lub Dyktatury Wojskowej, także: za uregulowaną prawnie aborcją, karą śmierci i eutanazją, dzięki temu z głowy będziemy mieli pasożytów, którzy jak ssawki ssą - wysysają - żywicieli i taka jest bolesna i okrutna prawda.

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

@Wiesław J.K.

Czy budowanie autostrad i dróg ekspresowych, Nowego Centrum Warszawy i remontowanie zabytków jest walką o przetrwanie?

A hrabia Lew Nikołajewicz Tołstoj nic twórczego nie stworzył - stworzył dogmatyczną ideologię pacyfistyczną, słowem: zbiorowe samobójstwo wbrew prawom Świętej Matki Natury - własną wiedzę zdobywał za pośrednictwem prawosławnych misjonarzy i francuskich wolnomyślicieli.

Jasinizm

Jasinizm - nowatorska idea filozoficzna zakładająca, że najwyższym czynnikiem panującym w ogromnym epicentrum wszechświata jest po prostu Bóg (może być również zwany: Absolutem i Refleksją i Wizją i Kosmosem i Abstrakcją i Naturą i Sensem i Miłością i Paluszkiem i Najwyższym), który dał ludzkości swobodną wolę w dążeniu ku doskonałości cielesnej i umysłowej i duchowej (człowieczeństwa) poprzez byt na wyjątkowo okrutnym padole ziemskim.

Ze względu na ułomności psychiczne i wewnętrzne i fizyczne cudu - ciała i umysłu i duszy - ludzkość można podzielić na trzy fazy bytowania.

Faza bytu duchowego: jednostki wybitne pod względem moralnym aspirujące do miana przywódców religijnych, również: prorocy i wizjonerzy i posłańcy, cechy: moc boska - zjawiska nadprzyrodzone.

Faza bytu ideowego: jednostki wybitne pod względem intelektualnym aspirujące do miana przywódców politycznych, również: ludzie wolnych i ścisłych zawodów - elita danego narodu, cechy: myślenie teoretyczne - twórcze i praktyczne - badawcze.

Faza bytu materialnego: jednostki walczące o przetrwanie wszelkimi metodami, cel: zapewnienie wygodnego życia rodzinie i przyjaciołom i znajomym, cechy: ateizm i konsumpcjonizm i nepotyzm.

Jasinizm: od mojego nazwiska, mianowicie: Łukasza Wiesława Jana Jasińskiego herbu Topór, moim przodkiem jest niejaki Jakub Krzysztof Ignacy Jasiński herbu Rawicz - generał, poeta, jakobin i mason, oczywiście: odgałęzienie - bezpośrednie, natomiast: ja - jestem pogańskim racjonalistą - libertynem i intelektualnym biseksualistą - uniwersalnym, także: logikiem - pedantem.

Łukasz Jasiński (Warszawa: 2012)

Jeśli chodzi o mnie, to: osobiście, panie Wiesławie, należę do bytu duchowego, a pan?

Łukasz Wiesław Jan Jasiński herbu Topór 

Opublikowano

Dobrze powiedziane, że życie polega na życiu, na budowaniu i w tym aspekcie zgoda, lecz nie zapominajmy, że życie, przynajmniej na tym świecie bywa również przetrwaniem różnych gatunków organicznych, a rodzaj ludzki trwa ponieważ potrafi się asymilować do najbardziej niekorzystnych warunków do przetrwania. 
Życie jako takie prawdopodonie jest wieczne ponieważ jest utożsamiane z samym Bogiem - Bóg jest życiem, stworzycielem.

Mój światopogląd: 

Korzenism - świecka idea, że Wszechświat jest przyczyną wszystkiego, jest Bogiem w ziemskim tego słowa znaczeniu, Stwórcą, którego zrozumienie i pojęcie przekracza ludzki umysł, jest bytem uniwersalnym, absolutnym i doskonałym.

Opierając się na przekazach biblijnych, każda istota ludzka składa się z ciała, duszy i ducha, a więc tutaj jest odpowiedź na Twoje zapytanie.

Opublikowano (edytowane)

@Wiesław J.K.

Nie, proszę pana: każda istota człowieczeństwa - to Ciało i Umysł i Dusza - CUD - trzy pierwsze litery, kiedy CUD umiera - Dusza odchodzi w Zaświaty z Ciała poprzez Umysł, jeśli Dusza nie odejdzie w Zaświaty - to - jest zabłąkanym duchem i demonem i diabłem - bytem nadprzyrodzonym, po prostu: myli pan Ducha od Duszy - to dwie różne sprawy, a dlaczego pan nie ma własnego zdania? Bo biblia mówi, tak? Niech pan udowodni w sposób naukowy, iż biblia mówi...

Łukasz Jasiński 

@Wiesław J.K.

Nie odpowiedział pan na moje pytanie, tylko: skierował mnie pan, powtarzam jeszcze raz - pytanie: do którego bytu pan należy - bytu duchowego, ideowego czy materialnego? Proszę odpowiedzieć - jak mawiał Cyprian Kamil Norwid - tak to tak, a nie to nie i proszę nie robić uników, przekierowania i relatywizmu moralnego...

Łukasz Jasiński 

Opublikowano

@Łukasz Jasiński Drogi Łukaszu, nie moim zadaniem jest udowadniać czy interpretować co Pismo Święte - Biblia przekazuje, to jest raczej zadanie, praca dla teologów, ja po prostu zacytowałem tamte przekazy.
Myślę, że nikt z ludzi tak naprawdę nie jest w stanie pojąć istoty Boga, opieramy swoje przekonania na tak zwanych księgach świętych, które pisali ludzie, prawdopodobnie natchnieni Duchem Świętym.
Czasami zdarzają się przypadki życia po życiu, lub życia po śmierci i także wiele innych opowieści związanych z tymi tematami, które jednakże nie oświecają człowieka o życiu pozagrobowym.

Myślę, że jestem bytem materialnym w którym zamieszkuje byt duchowy, inaczej mówiąc ciało które jest ożywione Duchem. Tak to rozumiem. 
Pozwolisz, że zadam Ci to samo pytanie: do którego bytu należysz - bytu duchowego, ideowego czy materialnego? Proszę odpowiedzieć bez uników. 

Opublikowano (edytowane)

@Wiesław J.K.

Odpowiedziałem już panu: do bytu duchowego jako wizjoner, a byt materialny mam zapewniony do końca życia - sam sobie zapewniłem - bez niczyjej pomocy - nie jestem na utrzymaniu podatników, zresztą: zapłaciłem podatek dochodowy - 260 zł - przy 1600 zł - miesięcznego dochodu i to jak dla mnie - to jest bardzo dużo, jeszcze jedno: dlaczego pan używa moich argumentów przeciwko mnie? Nie ma pan własnych kontrargumentów? Dobra, na dziś już wystarczy - ma pan prawo żyć po swojemu, miłego dnia...

Łukasz Jasiński 

Opublikowano

@Łukasz Jasiński Używam te argumenty bo po prostu mogę to robić. Tak na marginesie nie pytałem się o Twoje finansowe sprawy, każdy z nas, a przynajmniej większość z nas płaci różne rachunki, podatki, itd.
Dziękuję za rozmowę i życzę wszystkiego najlepszego w życiu.