Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Bardzo mi miło, Marku, bo jak wiesz, prawie nie znam Warszawy i zupełnie nie wiedziałam, czy spodoba się to właśnie komuś takiemu jak Ty. Mój tata był na przymusowych pracach polegających na pozyskiwaniu cegieł na odbudowę stolicy. Wożono ich pociągami po Polsce jak więxniów, nie chciał zbyt o tym opowiadać, bo w końcu uciekł i nie chciał by ktoś pociągnął za to go do odpowiedzialności jak wroga narodu. Bo po prostu ratował swe życie wtedy. Niezbyt to pasowało mi do Mieszkania na Mariensztacie czy Na prawo most, na lewo most i innych melodii z obrazkiem roześmianych ludzi, które widziałam w telewizji. Ale dumny był oczywiście niezmiernie i przywiózł nawet zdjęcie na tle zamku, już po latach. Pozdrawiam serdecznie

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

A za serduszko dziękuję @MIROSŁAW C. :)
    • Sans Amour... Bez miłości uczucia, Ginąć w nicości codzienności, Bez tej  drugiej Osoby Bez jej przyjaźni ciepła poczucia, Bez wspólnej rzeczywistości na tym padole tutaj. Sans Amour... Tak patrzeć za okno Bez tej Osoby samotnie, I widzieć jak tylko zegar odmierza czas powoli mozolnie, Tak Bez nikogo... Sans Amour, A w tle leci utwór  co przypomina ją, I tak znów  sen spędza z powiek kolejna noc, Sans Amour a by powiedział do Kogoś przed snem Ti Amo.  

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• przecież mój brat  siostry rodzina cała w tym ja nikogo nie mordowałam z tym przeświadczeniem na ustach równym krokiem szedłem  można by rzec maszerowałem w obozie śmierci w Auschwitz Birkenau   nie wytykałem w życiu Żyda cmentarz żydowski i synagogę z szacunkiem poważałem  przy klazmerskiej melodii uniósł się mój niezręczny lament gdy znów przywiodła mnie myśl  na mój dziarski równy marsz w obozie śmierci w Auschwitz Birkenau    w Łodzi, Krakowie i w Warszawie...  ulica krochmalna kamienica niczyja  jak można było dopuścić  by tak opustoszały  czyjeś marzenia i czyjeś sny nie nie ripostowałem przecież jak Kain na Abla maszerowałem w obozie śmierci w Auschwitz Birkenau    
    • @Sylwester_Lasota Chciałbym żeby to było takie proste. Ale na szczęście nie jest.
    • @Łukasz Jasiński elokwencja:)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...