Agnieszka Charzyńska Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2024 (edytowane) Rubinowo żarłoczne, podstępnie zielone Na uśpione budowle spojrzały łakomie, Podświetliły rzęsiście pałace i domy, Twardym prawem historii na śmierć przeznaczone. W purpurę przyodziały cztery wieże smukłe, Urocze kamieniczki - w blask seledynowy, Różowością przybrały starych kaplic głowy, Barwą wiosennych liści – z piaskowca kopułę. Wtem gwiazdy te kolczaste, drapieżne, kłujące Wybuchły wielohukiem, pękły wielogrzmotem, W bezimienną bezkształtność prochów obróciły Miłość, wiarę, nadzieję, rzewność i tęsknotę. Rankiem na słów i znaczeń przepastne mogiły Patrzyło zaropiałe, opuchnięte słońce… Edytowane 19 Grudnia 2024 przez Agnieszka Charzyńska zmieniłam jeden przymiotnik, by uniknąć powtórzenia (wyświetl historię edycji) 4
Bożena De-Tre Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2024 Wzruszyła mnie Twoja spostrzegawczość....pięknie poprowadziłaś te Gwiazdy....jakże ważne jest patrzenie na to.. co nad nami a nie tylko''pod nogi żeby się nie potknąć.Zakończenie mnie zaskoczyło nie powiem.......ale słońce razi po prostu i stąd te ''zaropiałe''... oczy ''duszy pomyślałam.Wiara Miłość Nadzieja mają długą drogę przed sobą.....i niech tak zostanie.Podoba mi się Twój wiersz.....ładnie go poprowadziłeś....tak jak gwiazdy nas.. Agnieszko przepraszam ,ale dopiero teraz zauważyłam autorkę.Nie wiedzieć czemu użyłam formy....męskiej... 2
Wędrowiec.1984 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2024 @Bożena De-Tre Zgadzam się. Mnie również się spodobało.
Agnieszka Charzyńska Opublikowano 19 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2024 @Wędrowiec.1984 cieszę się. Tylko jak tu wybrać te 13 tekstów do zestawu ;-). Może według szyków, a dopiero potem według tematów?
Agnieszka Charzyńska Opublikowano 19 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2024 @Bożena De-Tre zaropiałe oczy słońca odnoszą się do tak prozaicznej rzeczy, jak skażenie atmosfery. Tak potężny pożar zawsze wywołuje takie skutki. W poprzednich wierszach mamy motyw czarnego deszczu / popiołu / pyłu. Pozdrawiam.
Bożena De-Tre Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2024 @Agnieszka Charzyńska ....chyba jednak nie zauważam Agnieszko prozaicznych ''rzeczy''....stąd moja wyobrażnia poprowadziła mnie krok dalej....myślę że mi wybaczysz a i ja się nie gniewam...pozdrawiam.Chyba dlatego nie lubiłam interpretacji typu;''w wierszach mamy .... @Bożena De-Tre ...wybrać według ''tego co w duszy gra''...a resztę podpowiedzą życie i gwiazdy...POEZJA sobie poradzi a i odbiorca oczytany i wymagający.......myślę..
Agnieszka Charzyńska Opublikowano 19 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2024 @Bożena De-Tre wybiorę według schematów, (układ rymów), dalej tematów i słów kluczowych, a na koniec - ocen publiczności. A w kwestii skrótów myślowych - książka będzie miała wstęp, w którym objaśnię kontekst i przesłanie. Poza tym w trudnych wypadkach (jak z tymi znacznikami) są jeszcze przypisy (nie zakładam, że czytelnik zna choćby trochę tematykę lotniczą). Pozdrawiam.
Bożena De-Tre Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2024 @Agnieszka CharzyńskaZaciekawiła mnie Twoja koncepcja i to że temat całkowicie obcy mi…może dlatego że nie kończę myśli..zostawiam przystanki w głowie( ktoś zmęczony..ciekawy „ przycupnie-:)…mój tomik ma prosty tytu” Ludzie w biegu”….” Jeszcze nie zrozumiałam dokąd biegnę tak-:)
Rekomendowane odpowiedzi