Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Święta 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Nerwówka świąteczna 
w powietrzu już wisi
a w domu zaciszu
jakby bardziej cisi

z nadzieją czekamy
na cud co odmieni
niejedną decyzję
na skraju jesieni,

co miała być cicha,
zasobna, spokojna
a każe wybierać
leniwa czy znojna.

Czy drzewko świąteczne
z lasu przyniesiemy
czy przy byle wiechciu
teatrum stworzymy.

Czy na stoły trafi
zgodnie z tradycjami
dwanaście posiłków
czy będziemy sami,

z goryczą przeżuwać
świąteczny opłatek
miast cieszyć dostatkiem
w otoczeniu dziatek.

Czy w choinki blasku
bez troski na plecach,
czy spędzimy święta
przy śledziu i świecach.

w święta różnie bywa

wiesz Bożenko miła

bywa że rodzinka 

Ciebie zaprosiła

bywa że się zwalą

wszyscy całą grupą

i wtedy wypada

coś dobrego upiec

naznoszą ci żarła

i zostawią jeszcze

byś po świętach jedząc

napisała wiersze

a za progiem stanie

mały Nowy Roczek

aby Twoje życie

bardziej było słodsze

by zmartwień ubyło

zaś kasy przybyło

a Słów które znaczą

by się nie zgubiło

i Najwyższy niechaj

Tobie Błogosławi

a strzegąc od złego

nigdy nie zostawi

:)))

@Andrzej_Wojnowski Są tacy, którzy potrafią zasuszyć lato w duszy ale znakomita większość, niestety, nie posiada takich umiejętności, że nie wspomnę o młodych starcach, którzy wciąż młodzi  a z nieznanych mi przyczyn zachowują się i myślą jak staruszkowie :)

Dziękuję  za czytanie i lubienie :)

@Jacek_Suchowicz

świąteczna gorączka

nie daje mi siedzieć

jak wierszem odpisać,

kiedy mokną śledzie

okna nie umyte

jak wyrzut sumienia

bez firanek straszą

coś jest do zrobienia

gdzie nie spojrzę jeszcze

mus szybko  ogarnąć

święta nie czekają
dobrze w porą zacząć

aby w pierwszą gwiazdkę 

już siedzieć  przy stole

i nie martwić siebie

że coś nie skończone.

Najwyższemu  dzięki
też na pewno złożę

gdy na naszym stole 

opłatek położę.

A  dziękując Tobie za

piękne marzenia

w zamian składam Tobie 

najlepsze życzenia!

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @violetta   Tak, jest piekielnie trudno przez takich zdrajców jak pani! Przypominam: jestem osobą niesłyszącą - posiadam umiarkowany stopień niepełnosprawności, mam nabytą niepełnosprawność - to co innego od wrodzonej niepełnosprawności, tak: jako były pracownik Archiwum Akt Nowych miałem szkolenie z Obrony Cywilnej, natomiast: na Komisji Wojskowej dwa razy otrzymałem kategorię "E" i w razie wybuchu wojny pójdę do wojska na ochotnika, teraz: Liberum Veto! Gdybym teraz poszedł do wojska na ochotnika (mam prawo), a jestem specjalistą od komputerowego składania tekstów - poligrafem - wojsko takich ludzi bardzo potrzebuje i mam jeszcze świadectwo dojrzałości - maturę - co z moim gospodarstwem domowym? Nie, doświadczenie życiowe jest bardzo ważne: nie mają dostępu do mojego życia: Opieka Pomocy Społecznej, Ministerstwo Sprawiedliwości i czarna mafia - kościół, natomiast: Policja, Służby Specjalne i Wojsko - mają - pozwalam im, zresztą: dla nich jestem wartościowym człowiekiem - czytają moje analizy takie jak - "Tajne Specjalnego Znaczenia" - jeśli moja mama umrze - mam jeszcze brata, kończąc: jako samotny człowiek - będę jeszcze bardziej zamknięty, niedostępny i zimny - bezlitosny!   Łukasz Jasiński 
    • czuję w inkrustacji wnętrza dłoni  nadgarstka  smak srebrnofioletowej rosy ciepłem zapachu  roztarłeś w pył turkusy oczu    otwarte wspólne ciała bez granic w dotyku    dotarłeś na szczyt kręgosłupa  do samego pnia mózgu ta sprzed ciebie jest martwa      czerwienieją sutki demon krwi konwertuje  obrazy z głębi głowy  i szukam cię we wszystkich pokojach rzeczywistości    staropółnocna bezsennica  najzwyczajniej    zakochana             
    • @Łukasz Jasiński rozumiem, że jest trudno ci. :)
    • @Jacek_Suchowicz świąteczna gorączka nie daje mi siedzieć jak wierszem odpisać, kiedy mokną śledzie   okna nie umyte jak wyrzut sumienia bez firanek straszą coś jest do zrobienia   gdzie nie spojrzę jeszcze mus szybko  ogarnąć święta nie czekają dobrze w porą zacząć   aby w pierwszą gwiazdkę  już siedzieć  przy stole i nie martwić siebie że coś nie skończone.   Najwyższemu  dzięki też na pewno złożę gdy na naszym stole  opłatek położę. A  dziękując Tobie za piękne marzenia w zamian składam Tobie  najlepsze życzenia!    
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...