Gerber Opublikowano 7 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2024 pamiętam widziałeś matkę powieszonych z jałowym łonem i zwiędłą piersią ja widuję ją co jakiś czas taką odmienioną idzie pewnym krokiem w butach na wysokim obcasie eleganckim płaszczu ciemnych okularach taka na kilka metrów od codzienności w zasięgu cichego szaleństwa na pytanie dlaczego jej syn się powiesił wzrusza ramionami mówiąc nie wiem nigdy nie mogłam go zrozumieć i idzie dalej nie patrząc za siebie 3
Sylvia Opublikowano 7 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2024 Ciekawy utwór, jednak drobna uwaga - "jałowe łono" odnosi się zwykle do kobiet bezpłodnych, nie do matek. pozdrawiam
Gerber Opublikowano 8 Listopada 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2024 @Sennek Tak, masz rację w dosłownym znaczeniu, ale w pierwszej zwrotce odnoszę się do wiersza Różewicza " matka powieszonych" i tu chodzi o kobietę, która doznaje obłędu w wyniku cierpień związanych z wojną, u Różewicza to raczej symbol. Potem ja piszę o współczesności i tu chodzi już faktycznie o matkę, której syn się powiesił ( autentyczna historia). 1
andrew Opublikowano 10 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2024 @Gerber ... gdyby spojrzała w siebie to najtrudniej zobaczyłaby nie tylko wczoraj ... Pozdrawiam serdecznie 5*, Miłego wieczoru
Rekomendowane odpowiedzi