Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Ewelina Opublikowano 19 Października 2024 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 19 Października 2024 (edytowane) przywiera do mnie proza i ciągłe myślenie o jutrze o śmierciach i o wiecznościach patrzę na wszystko, co ludzkie ktoś przeżył, ktoś umarł ktoś w śnie zmartwychwstał przywiera do mnie proza dziurawi mnie na przestrzał na nieuchwytnych dźwiękach pobłażam gestom cichym rozdaję interludia rozdaję ciepłe myśli Edytowane 19 Października 2024 przez Ewelina (wyświetl historię edycji) 11
violetta Opublikowano 19 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2024 Ciepłe myśli jak najbardziej:) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 19 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2024 dlaczego takie ładne w warsztacie dziś utkwiło dać wyżej zauważą i będzie bardzo miło :)) 2
Ewelina Opublikowano 21 Października 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2024 @violetta zwłaszcza jesienią :) choć oczywiście nie tylko. @Jacek_Suchowicz bardzo mi miło, tak poetycka zachęta Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pozdrawiam:)
TomaszT Opublikowano 21 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2024 (edytowane) @Ewelina Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Baardzo ładny tekst. Niesie w sobie ładunek emocji. Piszesz go tzw. klasykiem. W określonym układze strof, wersów, sposobu rymowania i pynności, czy rytmiki wiersza. Obok twych wersów wpisałem metrum rytmiczne Może się ono wahać +/- 1 Wiersz zawsze zyskuje na dynamice i sile wymiwy, na emocji, gdy jest metrycznie powtarzalny w zakresie wersów. Jak więc pod względem rytmiki "wyrównać" wiersz? Strofa 3-cia jest "równa" rytmicznje na 7. Wersowi 2-giemu niewiele brakuje do metrum 7 strofy 3-ciej Twoje: "ktoś przeżył, ktoś umarł" 6 a "ktoś przeżył, inny umarł" 7 ... Dokończę później, z jedną uwagą: O finalnym tekście decyduje tylko i wyłącznie autor. ... Może na tym poprzestanę. Niezbyt mi wypada "działać" na materii treści autora. ... Starczy momentami drobne ujęcie, czy dodanie spójnika w tekście, a zyskuje on na płynności. Trzeba tu jednak działać bardzo ostrożnie, by korygowana treść nie straciła zamierzonej przez autora wymowy. Tekst, jakąkolwiek formą reprezentowany jest bowiem bardzo delikatną materią. To naprawdę dobry i niebanalny tekst. Pisz. T/ Edytowane 21 Października 2024 przez TomaszT (wyświetl historię edycji) 1
poezja.tanczy Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2024 @Ewelina Bo na dawanie, jaka zasada Bo obeznanie, czyja to władza Bo warto być sobą :) Wiersz piękny M. 1
Ewelina Opublikowano 29 Października 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2024 @poezja.tanczy serdecznie dziękuję i pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @TomaszT bardzo dziękuję za taką rzeczową analizę. Będę mieć na uwadze Twoje wskazówki. Pozdrawiam serdecznie 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2024 @Ewelina A ja lubię melancholię. :) 1
Ewelina Opublikowano 15 Listopada 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2024 @Wędrowiec.1984 Ja też ją lubię:) 1
FaLcorN Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziurawi mnie jak wystrzał... ? 1
Ewelina Opublikowano 15 Listopada 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2024 @FaLcorN mi chodziło o to, że na wylot:) Może coś źle wyraziłam... 1
FaLcorN Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2024 @Ewelina Te trzy kropki były w tekst, nie do Ciebie. Dla Ciebie mam czułe wersy - daremne :-) Dobrze wyraziłaś, słowo przestrzał tu nie brzmi, wystrzał lepiej się wkomponowuje. Stąd propozycja :-) i pozdrowienia 1
Ewelina Opublikowano 15 Listopada 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2024 @FaLcorN Rozumiem Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wystrzał lepiej brzmi tylko mi nie o wystrzał chodziło
FaLcorN Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2024 @Ewelina Wystrzał będzie na przestrzał. Czemu oczka zasłaniasz? Wystrzał Ci się kojarzy? Bardzo naturalnie? 1
Ewelina Opublikowano 15 Listopada 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2024 @FaLcorN tak, wystrzał to dla mnie coś ze strzelaniem, a ja nie strzelam:) 1
FaLcorN Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2024 @Ewelina Strzelasz, każda strzela, focha. No nie mów mi że nigdy Ci się nie zdarzyło bo w to nie uwierzę :-) 1
Ewelina Opublikowano 15 Listopada 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2024 @FaLcorN czasem się dąsam, fakt :) 1
FaLcorN Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2024 @Ewelina Saper: wiem co jest dobre na dąsanie. 1
Ewelina Opublikowano 15 Listopada 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2024 @FaLcorN no tak, nie wątpię:) saper rozsadzi wszystko w drobny mak.
FaLcorN Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2024 @Ewelina Można zgarnąć liścia lub wodę na ogień. Zależy jaki "poligon".
Rekomendowane odpowiedzi