Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Jacek_Suchowicz Opublikowano 23 Września 2024 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 23 Września 2024 Skromna żona poety, w naiwnej niewiedzy, sweterek śliczny dzierga swemu mężusiowi. Oczka płyną po drutach, nie wchodzą sąsiedzi, dziś pan mąż posiadł wenę, więc niech sobie tworzy. Wzrok na niego kieruje, od czasu do czasu, czy aby z nim dobrze i czy nie zachorzał. Bo on jest jakiś dziwny, oczy pełne blasku, rozpromienione lico - duszę trawi pożar. Myśli, że wieszcz przeżywa, dla niej przecież pisze, dozgonne swe uczucia, przemienia w wyrazy. Więc bardzo się postara, by sweterek wyszedł; zrobi z przodu warkocze - będzie mu do twarzy. Północ dawno minęła, kończą już oboje. Ona zszywa sweterek, i rękawy składa. On dobrał metafory, dał się wenie ponieść, Ostatnią strofę kończąc, sens chce dziełu nadać. "Przymierz moje kochanie ten piękny sweterek Może na mnie wylejesz swych uczuć strumienie?" A tu ranią z ust słowa, aż do bólu szczere: "Wybacz, nie mam ochoty, rozbierałem wenę." Przemiłe żony wieszczów: wy miejcie baczenie. Gdy wasz chłop wiersze pisze, wzdychając zbyt mocno, czy aby z jakąś weną przeżywa spełnienie, aż wam do końca życia - zostanie samotność. 11
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 23 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dlatego lepiej być tekściarzem, a nie poetą. Tekściarz nie wzdycha . Pozdr. 1
Kwiatuszek Opublikowano 23 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2024 @Jacek_Suchowicz Bardzo obrazowy wiersz. Pięknie ujęte, wykonanie super i cudowny przekaz! Pozdrawiam serdecznie! 1
Marek.zak1 Opublikowano 23 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2024 Do te twórce, artysty to takie niestabilne emocjonalnie. Pozdrawiam P.s. Wiersz super. 1
andrew Opublikowano 24 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2024 @Jacek_Suchowicz Super Taki sweterek, obudzi uczucua. Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 24 Września 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2024 @Andrzej_Wojnowski tekściarzem czy prozaikiem? @Kwiatuszek serdeczne dzięki - historia z życia wzięta Pozdrawiam 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 24 Września 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2024 @Marek.zak1 to są właśnie artysty:))) @andrew bywa różnie - niestety :))) Dzięki i pozdrawiam
Adaś Marek Opublikowano 24 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2024 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Trudno z takim przekazem czytać wiersze żonie i zdobyć się w pisaniu choćby na westchnienie przecież ona w zazdrości żywym ogniem płonie i spokój życia mogą strawić te płomienie... Nie jestem ryzykantem sweterków nie noszę choćby nawet misterne miały warkoczyki żonę o zrozumienie moich wierszy proszę wręczając ulubione czerwone goździki... Pozdrawiam Adam Edytowane 24 Września 2024 przez Adaś Marek (wyświetl historię edycji) 1
jan_komułzykant Opublikowano 24 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2024 @Jacek_Suchowicz Ostatecznie na warkocze przymknąć oko facet mógłby. Bo jak żonka, tak ad vocem, da mu stary, sprzed trzech dekad, kwit na węgiel, co nań dług był, to ich domek pójdzie w przetarg - W swetrze, bez? - Za gwóźdź do trumny! ;) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 24 Września 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Września 2024 (edytowane) @Adaś Marek czerwone goździki - czy żona je lubi bo dla mnie koszmarek z poprzedniej epoki rąsia klapa krzyż i goździk jest tudzież i suta balanga zawsze była potem :)) Edytowane 25 Września 2024 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 1
andreas Opublikowano 25 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2024 Zdrada lubię się otrzeć o żonkę w kuchni pogładzić klepnąć to tu to tam aby wieczorem mniej się natrudzić wtedy łatwiejsza jest wstępna gra kontynuuję więc po obiedzie dwa czułe słówka i w szyjkę cmok choć niby w domu nic się nie dzieje a już jej oczka maślane są lecz dzisiaj obiekt karesów zmieniam czy to jest zdrada a bo ja wiem to nie Marysia Zośka czy Genia muszę na jutro dopieścić wiersz 2
Jacek_Suchowicz Opublikowano 25 Września 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2024 (edytowane) @andreas takiej instrukcji nie przewidziałem lata praktyki już chylę czoła nie ma co warczeć złościć i czubić super recepta sielskość dookoła trzeba się otrzeć " o żonkę w kuchni pogładzić klepnąć to tu to tam aby wieczorem mniej się natrudzić wtedy łatwiejsza jest wstępna gra" niechaj ten klucz zapamiętają ci nabzdyczeni durni faceci otwiera zamek z słodkością całą zwłaszcza tym wiernym słabym poetom :)) @jan_komułzykant czarne wizje tutaj kroisz jakby trochę z bajki innej kwit do pralni dom pod zastaw własność wspólna - nie powinien patologii wokół sporo on z siekierą ona z nożem a sweterek nocną porą przyda się gdy zimno na dworze :) Edytowane 25 Września 2024 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 2
Adaś Marek Opublikowano 25 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. niechaj ten kluczyk zapamiętają ci nabzdyczeni durni faceci otwiera zamek z słodkością całą zwłaszcza tym wiernym słabym poetom Z kluczykiem lepiej mi się czytało nie grzmij Waćpanie na taką zmianę boję się mierzyć siłę poetów więc przy goździkach raczej zostanę. Pozdrawiam Adam 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 25 Września 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2024 @Adaś Marek właśnie poruszasz ciekawy temat: jeżeli średniówka kończy się wyrazem jednosylabowym, czy można skrócić część wersu o sylabę?? Czytam 3x na głos i tak i tak dobrze - a może nie słyszę Pozdrawiam Jacek
Adaś Marek Opublikowano 25 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2024 @Jacek_Suchowicz Zgoda i tak i tak jest dobrze, "ale moja jest mojsza" :-))) Pozdrawiam Adam
poezja.tanczy Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2024 @Jacek_Suchowicz Bo co weny, uwodzenie Na poemat, to twierdzenie Znowu fajnie. I znowu z uśmiechem :) Masz swój niepodrabialny styl M.
Rekomendowane odpowiedzi