Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Jacek_Suchowicz Opublikowano 3 Lipca 2024 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2024 Co noc rzeki umierają, stygną gwiazdy w nieruchomych taflach. Bezszelestnie płyną skrajem łąk i lasów nie chcąc w uczuciach gmatwać. Łzami brzegi obmywają żądne słyszeć słowo jakieś miłe, otulone mgieł woalem, by je posiąść las zechciał choć przez chwile. Lecz las milczy granatowo. Ciemność puchem oblepia powieki. Drzewa tłumią każde słowo a umierają nocą samotne rzeki. 2010 16
violetta Opublikowano 3 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2024 @Jacek_Suchowicz dokąd ten świat zmierza, powysychają największe rzeki i zaczną się większe wojny. Warszawa robi się w porę, coraz więcej drzewek sadzą, Chmielna wygląda całkiem całkiem. 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 3 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Masz rację można wiersz przypisać do wierszy hydrogeologicznych. Ja bym jeszcze uwzględnił pradolinę Wisły i to jest super ciekawe 1
violetta Opublikowano 3 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2024 @Dagmara Gądek ja to akurat lubię z butelek, lubię Muszynę i Cisowiankę:) moje najpyszniejsze wody:) 1
violetta Opublikowano 3 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2024 @Dagmara Gądek Cisowianka jest bardzo zdrowa, ma najwięcej minerałów, zajmuje drugie miejsce W Polsce :)
Rafael Marius Opublikowano 3 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2024 @Jacek_Suchowicz Metaforycznie dzisiaj bardzo. Mnie się kojarzy z samotnością w dużym mieście, której wiele osób doświadcza, Taki jest mój punkt siedzenia. 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 3 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2024 @Dagmara Gądek Jak się bliżej przyglądam rzekom, to sprawiają wrażenie zawsze samotnych, nawet te będące w związku z lasem. Zwłaszcza z długim stażem. Las zazwyczaj ma swój ekosystem, który go pochłania a rzeka płynie - bywa że się rozlewa na teren lasu aby zawołać bezgłośnie "jestem, płynę i nawadniam las". A las jeśli coś odpowie "ja też w miarę swoich możliwości" ale żeby otulił koronami drzew - to już za duże oczekiwania. Obserwując samotne rzeki, czasem myślę, że one powoli umierają, ale może mi się tylko tak zdaje. A swoją drogą czystość rzek pozostawia wiele do życzenia. Zaśmiecone przez przez otoczenie, taszczą gruz doznanych krzywd. - ale to już temat na inny wiersz pozdrawiam
Jacek_Suchowicz Opublikowano 3 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2024 (edytowane) @Rafael Marius Metafory metafory metafory czasem autor do metafor bywa skory nie wypada mu narzekać albo smucić wypłakiwać na to życie do tej pory :) Edytowane 3 Lipca 2024 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 1
corival Opublikowano 3 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2024 @Jacek_Suchowicz Moje klimaty, więc z upodobaniem poczytałam, choc osobiście nie mam takich odczuć w stosunku do rzek. Wydają mi się bardzo towarzyskie i rozmowne. No, ale co człowiek, to inne spojrzenie. Pozdrawiam :) 2
Jacek_Suchowicz Opublikowano 4 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To też zwłaszcza gdy się spotykają Pozdrawiam 1
andrew Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 @Jacek_Suchowicz Wpływając do morza, dostają nowe życie. Pozdrawiam serdecznie Miłego wieczoru
Jacek_Suchowicz Opublikowano 5 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2024 @Dagmara Gądek Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Samotność - szczególnie Wy kobiety odczuwacie boleśnie a jeszcze tzw. samotność we dwoje (ktoś już ten temat poruszył). Las ma swoje "zabawki" i jest mu łatwiej. Pozdrawiam
Nata_Kruk Opublikowano 5 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2024 @Jacek_Suchowicz ... Jacku, wczoraj ten wiersz przeczytałam, ale to już była nie moja pora... Nostalgicznie, mimo wszystko o.. rzekach.. ciągle czegoś brakuje, coś szwankuje i rozbija spokój, dlatego tęskni się, pisze o.. normalności.. której brak., tak mi się 'to' jawi. Pozdrawiam. 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 5 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2024 Natko ale w których rzekach: - tych w wierszu - czy w Was kobietach, bo przecież Wy jesteście tymi rzekami szukającymi ciepła w lesie :))))
Jacek_Suchowicz Opublikowano 5 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2024 gratuluję znajomości niemieckiego Pozdrawiam
poezja.tanczy Opublikowano 7 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2024 @Jacek_Suchowicz Bo co samotność, to wypada Bo krótkowzroczność, to zagłada Świetnie napisane Duży plus Pozdrawiam miło, M.
Rekomendowane odpowiedzi