Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Bożena De-Tre Opublikowano 27 Czerwca 2024 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2024 Starcy w Odlocie. Najpiękniejsze są chwile te nienasycone. Słowa strojone miłością, przerwane bezdechem. Obrazy niedokończone, wrzynające się w umysł lękiem. Jak Ci Starcy w Odlocie, dla których Zuzanna w kąpieli była wciąż łakomym kęsem. Najokrutniejsze historie w ludziach to te na granicy śmierci. Wizyty w pamięci minionych pokoleń - bez pamięci. Furgony porąbanych ludzi. A potem cisza. Nakazy. Zakazy. Tęsknoty za tymi, co odeszli w przedświcie darując nam Swoje życie. 9
Bożena De-Tre Opublikowano 28 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2024 @Dagmara Gądek Sporo czasu mi poświęciłaś i w zasadzie prawidłowo odczytałaś mój przekaz. Czas pokoju i czas wojny,złamanych kręgosłupów....tu ukłon w kierunku wielkiego Tadeusza Różewicza jego konkretnego utworu. Widziałem.... a potem cisza.Motyw lubieżnych starców jest częsty w malarstwie.......ich oczy mają jeszcze głębie. Zaimki są celowo wprowadzone i tak zostaną. Z pozdrowieniem za warsztatowe uwagi dziękuję... @Bożena De-Tre Furgony.... ludzie jak bydło.
poezja.tanczy Opublikowano 29 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 @Bożena De-Tre Bo na chwil tych, darowanie Opozycja, poczekanie Ciekawie napisane Jest w tym wartość Pozdrawiam miło, M.
Bożena De-Tre Opublikowano 29 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 @poezja.tanczy Ocena Twoja jest dla mnie szczególną pochwała.Dziękuję..serdeczniści. 1
wierszyki Opublikowano 29 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 Okrutne dla kobiet są sceny biblijne. Nie żal mi starców od Zuzanny, która im nie uległa. Nie wiem, czy masz przed oczami obraz Artemizji Gentileschi? Która akurat została zgwałcona. W ludziach drzemie okrucieństwo, czy to masz na myśli, gdy nie czujemy żalu za lubieżnymi starcami? Ciekawe zestawienie. Pzdr.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 29 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 bardzo dobry tekst poruszający ważne tematy jak znajdę chwilę czasu odpiszę w oddzielnym poście umykają gromadami nasze chwile nikt ich nigdy tak do końca nienasyci porywają jakieś skrawki zdarzeń byłych by przypomnieć albo martwić lub rozliczyć .... :)
MIROSŁAW C. Opublikowano 29 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 @Bożena De-Tre Odlatują do ciepłych rajów. Pozdrawiam.
Bożena De-Tre Opublikowano 29 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 @agfka Generalnie było tak: jadłam placki kartoflane na ulicy wprost.Patrzę STARCy rozmawiają…zagubiony wzrok..
corival Opublikowano 29 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 @Bożena De-Tre Hmmm... jakoś mi umknął ten tekst, a tak ważny, bo tematycznie pasujący... do czegoś. Nie napiszę może wiele, ale doceniam ciekawe zestawienie zauważone już wcześniej. Starcy czasu pokoju... i wojny... Zwłaszcza ci ostatni w rodzinnej pamięci... Pozdrawiam :)
Bożena De-Tre Opublikowano 29 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 @corival Rzadko jadam placki kartoflane i może dlatego umknął-:)Starcy w plackarni na ulicy wręcz i to „ lubieżne spojrzenie „ wśród pięknych „ lateksowych ciał”..a potem…pojawiły się dojrzałe przemyślenia o tych co odeszli w „ przedświcie…i popłynęło.Dziękuję @Bożena De-Tre Tak ich spojrzenia „ wrzynały” się…i to było inne doznanie jak patrzenie sytuacyjne. @corival Jestem wścibska” i dlatego pytam .Do czego pasuje Ci mój wiersz? @MIROSŁAW C. Zapomniałeś podać pełną nazwę to uzupełnię. Podatkowych Rajów-:) 1
wierszyki Opublikowano 29 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 No to trochę może szkoda, że tego o czym piszesz w komentarzu nie ma w tekście. Spocone lateksowe ciała i coś tam coś tam pięknie o miłości, po namyśle i wewnętrznych połajankach. No tyle. Może nie rozumiem, przepraszam, miłego dnia.
corival Opublikowano 29 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 @Bożena De-Tre Ta ciekawość :) Niestety, ale tym razem pozostawię rzecz dla siebie. Mam nadzieję, że bez obrazy z Twojej strony. Pozdrawiam :)
Bożena De-Tre Opublikowano 29 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 @agfka Ty akurat rozumiesz !
Bożena De-Tre Opublikowano 29 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 @corival Oczywiśćie.Też bym odmówiła-:) @Jacek_Suchowicz Jacku „ nikt ich nigdy tak do końca nienasyci”.Tak to nie starzec nie nasycony ale zdecydowanie nienasycony.Nie umykają a płyną-:)gromadami-:)To jest budujące i pocieszające..z pozdrowieniem.
Bożena De-Tre Opublikowano 29 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2024 @Dagmara Gądek Dobry kawałek tekstu Ci wyszedł Dagmaro-:)Dziadki to jednak trudny temat ,a już „ spiąć ich w klamry to też nie lada wezwanie-:)…szybko odpuściłam w myśl” róbta co chceta” a ja się ulatniam na wieś…Ogród mój „ pełen ptasich piór” zawsze wie jak się zachować..i się „ odważyłam” to teraz mam-:)
Rekomendowane odpowiedzi