Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zima czy lato poglądów fani

lecz gdy rozsądek człek miewa za nic

okrutnie grzeszy to mało gadać 

sens swego życia jakby podważa

poglądy każdy może mieć inne

jesienią wiosną są zbyt naiwne

lecz od myślenia nikt nas nie zwalnia

sprawdzania faktów oraz działania

...

Pozdrawiam

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• i rozległ się strzał podzielił czyjś świat na pół niebyt i świat porażki została krzątanina i kawałek ciszy podwójny
    • @Marek.zak1 Z pozycji kobiety ten tekst budzi u mnie mieszane uczucia i wymaga dwojakiego spojrzenia. Rada "nie pytaj" jest ryzykowna. Kobieta może nie czuć się komfortowo z niechcianym pocałunkiem, nawet jeśli ktoś "odczytał sygnały". W wielu sytuacjach kobieta może czuć presję, by n.p."nie robić sceny". Niechciany pocałunek stawia ją w sytuacji, gdzie musi aktywnie się bronić. Najważniejszy jest szacunek do drugiego człowieka, a szacunek w tym kontekście to przedkładanie jej komfortu i autonomii nad swoje ego. Osobiście nie znoszę sytuacji, gdy mężczyzna n.p przy powitaniu chce pocałować mnie w rękę - muszę ją szybko chować - na szczęście to już zdarza się coraz rzadziej. Z drugiej strony, tekst może odnosić się do sytuacji, gdzie obie strony jasno sygnalizują wzajemne zainteresowanie przez mowę ciała, kontakt wzrokowy, zbliżanie się. W takim kontekście "gesty znaczą więcej niż słowa" może oznaczać, że napięcie i obopólna chemia są wyraźne - wtedy pytanie może wydawać się sztuczne. Gdy napięcie jest wyraźne i obustronne, spontaniczność ma swój urok.   Każda kobieta jest inna. Sztywne zasady nie zastąpią wrażliwości na konkretną osobę i sytuację.  
    • Ciekawy wiersz, to taki pejzaż miasta, niby taki obcy a jednak to my.
    • @Leszczym Stały, starannie opracowany tekst, z miejscem na nazwisko i datę:). Zresztą, nie będę mówił prawnikowi, jak to zrobić. 
    • @Berenika97 Choć uważam, że nie jest dopracowany do końca to cieszą mnie takie komentarze jak Twój. Dodałem go wczoraj również na swój drugi profil poetycki na tiktoku i tam został ku mojemu zdziwieniu również czytany z przyjemnością.  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...