Andrzej P. Zajączkowski Opublikowano 27 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2024 Mała Mucho Twe igraszki letnie, Ma bezmyślna ręka Przetnie. Czyż ja nie Tak jak ty mucha? A ty czyż nie Człowiek jak ja? Bo tańczę I śpiewam i piję: Aż jakaś ręka ślepa skrzydła me rozbije. Jeśli myśl to życie I siła i chęć: A brak myśli to śmierć; Jestem tedy Jak szczęśliwa mucha, Czy żyję, Czy oddam ducha. I WIlliam: Little Fly Thy summers play, My thoughtless hand Has brush'd away. Am not I A fly like thee? Or art not thou A man like me? For I dance And drink & sing: Till some blind hand Shall brush my wing. If thought is life And strength & breath: And the want Of thought is death; Then am I A happy fly, If I live, Or if I die. 2
wierszyki Opublikowano 28 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2024 Ładnie z wyjątkiem 2. zwr. :)
Andrzej P. Zajączkowski Opublikowano 28 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2024 @et cetera Dziękuję za zainteresowanie i opinię. Tak, druga jest dość specyficzna, ale bez bardziej szczegółowych uwag, nie odgadnę co trzeba by poprawić. Ciekawostką jest odwrócenie szyku jakie Blake zastosował w pierwszym wersie: Am not I. Bo poprawnie jest: Am I not. Podejrzewam że Blake zrymował Am not I (fonetycznie am-not-aj) z fly (fon: flaj) dla efektu. Potem konsekwentnie odwrócił szyk także w trzecim wersie: Or art not thou. Całość wygląda nieco dziwnie, archaicznie może, ale deklamuje się bardzo przyjemnie. Pozdrawiam. 2
wierszyki Opublikowano 28 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za obszerną odpowiedź dotycząca oryginału. Mi oczywiście chodziło o tłumaczenie, które brzmi po prostu nieładnie, o czym najprościej. czyliż żem nie mucha pominąwszy ducha tańczę śpiewam piję aż na oślep ręką ktoś mnie na rozbije. Tak by było w moim tłum. pzdr Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przykład rzecz jasna jeśli myśl to życie w nim siła i chęć brak myśli to śmierć jak szczęśliwa mucha jestem swoim życiem myślą małą trwaj DZiękuję udało mi się po swojemu :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 29 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2024 Jest w porządku. Tłumaczenie podoba mi się tym bardziej właśnie dlatego, że stara się oddać "niepoprawności" oryginału :). Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi