@Alicja_Wysocka @Robert Witold Gorzkowski
Dzięki za dyskusję.
Oczywiście, że znam 'wartość' tej rymowanki. Mówiłem przecież, że napisana na kolanie w poczekalni u lekarza.
Tytuł i tytuł cyklu są oczkiem puszczonym do odbiorcy, ale może za mało ewidentnym.
Specjalnie chciałem stworzyć coś przyzwoitego formalnie, ale z premedytacją dorzucałem w trakcie pisania kolejne elementy ze słownika wyrazów uroczych. A skoro już powstała ta pioseneczka, pomyślałem: 'A, wrzucę, porównam sobie odbiór poprzedniego, o Amece, z tym obecnym Co się lepiej sprzeda? (lajki, komentarze, frekwencja, poziom zrozumienia)' Jakie z tego można wyciągnąć wnioski? ' Przyznaję, że liczyłem po cichu na sprowokowanie wymiany poglądów o wierszach i o ich czytelni (w znaczeniu grupy odbiorców).
@Robert Witold Gorzkowski W następnych, być może, znajdziesz coś dla siebie.
Basiu!
To już rok, odkąd Cię straciliśmy.
I jaki to był rok…
Tyle zmian.
Tyle wydarzeń.
Tyle wszystkiego.
Pamiętam bardzo dokładnie,
jak trzymałem Cię za rękę
i usłyszałem ostatnie uderzenie Twojego serca.
Sięgnąłem dna.
Naprawdę.
Przerosło mnie to życie.
Zatraciłem się, popełniłem kilka błędów…
Ale chyba jestem już na dobrej drodze.
Chyba.
Nigdy Cię nie zapomnę.
W moim sercu jest miejsce,
które należy tylko do Ciebie.
Dziękuję Ci.
Za to, że się pojawiłaś w moim życiu.
Za to, że byłaś.
Że zawsze mnie wspierałaś.
Nigdy nie zwątpiłaś.
Ukształtowałaś mnie.
Doceniłaś.
I za naszego syna…
Niesamowity chłopak.
Jest taki dzielny.
Kochany i odpowiedzialny.
Jest lepszy ode mnie.
Wstajemy z kolan.
I idziemy we dwóch dalej…
@Alicja_Wysocka
Alu Wiara i przebaczenie to co innego, ale zachowanie własnej ojczyzny to istota bycia narodu. Naród musi się rozwijać i mieć własne fabryki sieci sklepów wojsko urzędy i najważniejsze własną niepodległość -niezależność od innych narodów.
Ech Alu poplątanie z pomieszaniem wiara miłość i przebaczenie z zachowaniem niepodległości. Wiara miłość i przebaczenie owszem ale i naprawa krzywd i rozliczenie czyli zadośćuczynienie - też jest w nauce Chrystusa!!
i jak was Kobiet nie kochać za wasze słabości :)))
@Adaś Marek
Pilnujmy się aby nie wejść w szkodę:))))
Dzięki Adamie
Witaj Jacku -
Może w końcu wypędzimy,
tych co mordowali nas. - ich już nie ma - nie możemy obwiniać obecnego pokolenia
za ich czyny - inne czasy - musimy być bardziej
tolerancyjni - Alicja mądrze napisała w swym komentarzu -
Pzdr.
@Jacek_Suchowicz Och Jacku, a gdzie,
'Odpuść nam nasze winy jak i my odpuszczamy" oraz 'Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni'
Jeśli naprawdę wierzymy w te słowa, to trudno jednocześnie nosić w sercu urazę wobec dzisiejszych ludzi za winy ich przodków. Pamięć o historii jest ważna, warto też pamiętać, że nienawiść nie może być dziedziczona. Odpuśćmy, nie po to, by wymazać historię, ale by nie pozwolić, by nas zatrzymała w miejscu.
Współczesne niemieckie sklepy to nie okupacja, tylko efekt wolnego rynku. Przebaczenie nie oznacza zapomnienia – oznacza wolność ducha.
Takie podejście dziwi mnie, zwłaszcza, że pochodzi od osoby deklarującej głęboką wiarę, która przecież opiera się na miłości, przebaczeniu i nadziei na przemianę. A tymczasem zamiast ewangelicznego ducha spotykamy gniew, pamiętliwość, a nawet potępienie.
Nie zamierzam rozwijać tej dyskusji, ale uznałam, że warto podzielić się tą refleksją.
Dobrego dnia, Jacku :)