Tectosmith Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2024 @Rafael Marius W takim razie znawcą jesteś. Nie obchodzą mnie statystyki. Wiem co widzę, słyszę i czytam. Musiałbym w takim przypadku powiedzieć, że twoje stanowisko podważa kompetencje wielu innych ludzi. A może i tak jest? Przecież choroba wynikająca z głodu to tylko choroba a nie głód? Wystarczy dać anty głodowe lekarstwo i wszystko będzie w porządku. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pierwsze wersy są faktycznie żartobliwe. Dalej jednak już nie jest tak wesoło a jedna z metafor po prostu obraźliwa. I jakoś tak się składa, że im bardziej poznaję autorów i autorki, tym bardziej dostrzegam to co starają się przemycić w swoich wierszach. A gwoli wyjaśnienia to te ukraińskie dzieci nie załatwiają problemu demograficznego, bo wojna się w końcu skończy i część z nich z przyjemnością powróci do własnego kraju. A ci, którzy trafili na lepszych ludzi może faktycznie zostaną.
Omagamoga Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wolę dżdżownice amen 1
Rafael Marius Opublikowano 4 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Napisałem powyżej. Zatem zacytuję sam siebie A mediom nie wierzę. Znacznie bardziej organizacją humanitarnym. Sam zresztą byłem wolontariuszem przez wiele lat i znam to środowisko.
Omagamoga Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2024 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. znasz ludzi w każdym pańswie afryki ?? jesteś cakowicie nie poważny . lub nie ważny teraz po swych niedorzecznych słowach. idź poszukaj Ebola tylko nie przynoś . Edytowane 4 Stycznia 2024 przez Omagamoga (wyświetl historię edycji)
Rafael Marius Opublikowano 4 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A teraz ja proszę o Twoje źródła informacji?
Omagamoga Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nic nie wiesz , karmisz się tylko opinią tych ludzi.
violetta Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2024 Leciałam samolotem, to były praktycznie dzieci :)
Omagamoga Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. własne doświadczenie podróży do okoła świata leszczu bedzie ban czy nie ?
Rafael Marius Opublikowano 4 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2024 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ale która tak Cię obraziła? Wrzuciłem ten żartobliwy wierszyk, którego celem jest skonfrontowanie dawnych wierzeń, o których opowiadała mi babcia plus podobnych afrykańskich, ze współczesną sytuacją w naszym kraju. Na zasadzie ludzie na Zachodzie tacy mądrzy, a nawet nie umieją robić dzieci. Tamtym niewykształconym to idzie całkiem gładko. Dla mnie to jest dość zabawne. Taki był mój cel. Tak nie załatwią, ale złagodzą. Edytowane 4 Stycznia 2024 przez Rafael Marius (wyświetl historię edycji)
Omagamoga Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a je nie bo wiem że wiekszość ludzi tam pracuje tylko po to żeby podnieść własne mniemanie o sobie , i poczuć się wartościowym że komuś pomagają nie starczyło by serwera żeby wpisać co mi babcia opowiadała 1
Rafael Marius Opublikowano 4 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Różne są motywacje. Ja tam nie wiem, co ludziom w głowie siedzi.
Tectosmith Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2024 @Rafael Marius Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To konkretnie. I właśnie dlatego, że są lepiej wykształceni to nie decydują się na dzieci. Jakoś tak się składa, że "robienie" dzieci nie jest priorytetem, ludzie potrafią się zabezpieczać a tamci nie mają takiej możliwości. I nie widzę w tym nic zabawnego. To szara rzeczywistość.
Omagamoga Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. co masz na myśli mówiąc zachód , Anglia czy USA, nie idź za daleko bo zaczniesz wracać
Tectosmith Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2024 @Rafael Marius TY chyba naprawdę nie rozumiesz, że większość dzieci jest po prostu z przypadku. Nie, nie planowanych. I o ile może to śmieszyć w polskich warunkach to nie jest wcale takie śmieszne w Afryce na przykład. To długi temat. Nie będę Ci tu rzeczywistości objaśniał. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. TO nie ja nawiązałem do Zachodu. A w domyśle chodzi o Polskę i część Europy bo już w Brazylii na przykład nie jest tak różowo.
Rafael Marius Opublikowano 4 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2024 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To teraz już wiem. Widocznie mamy inne spojrzenie na świat. Ja nie uważam, że pieniądze dają szczęście, a pewne wierzenia, nawet magiczne mogą dać bardziej pozytywne spojrzenie na świat. Ja ostatnio interesowałem się filozofią ludów bantu i oni zupełnie inaczej widzą pewne sprawy. A posiadanie dużej ilości dzieci jest dla nich czymś bardzo pozytywnym i powodem do radości nawet, gdyby to miało oznaczać biedę w domu. Oni nie chcą się zabezpieczać. To wynika z ich religii. Edytowane 4 Stycznia 2024 przez Rafael Marius (wyświetl historię edycji)
Omagamoga Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2024 @Tectosmith a widzisz , podsępny program . RRR Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jak to możliwe skoro świat jest jeden i ten sam ?
Somalija Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2024 @Rafael Marius Żeby urodzić dziewczynkę, to trzeba stanąć w przeciągu a chłopca - usiąść ba ziemi... A teraz mamy wszystko oprócz dzieci...
Omagamoga Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. chyba nie masz na myśli masochistów ? uciekam z tej dyskusji. nie będę cieszyć się bólem. to chyba zmiennocieplne krokodyle :D necromaci !!!
Rafael Marius Opublikowano 4 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za wierszyk. Ty nie miałeś problemu ze zrozumieniem tego żartobliwego tekstu. Bywa i tak czasem. Może tak im przyjemniej. Ja tam nie wiem?
Tectosmith Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2024 @Rafael Marius To jest odpowiedź Binga, chatu Gpt. Wydaje mi się, że ta sztuczna inteligencja ma bardziej precyzyjne informacje na temat głodu w Afryce: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . . . . . . Głód w Afryce nie jest nieunikniony i można mu zapobiec. Potrzebne są działania na rzecz pokoju, rozwoju, ochrony środowiska i sprawiedliwości społecznej. Potrzebna jest także solidarność i wsparcie ze strony społeczności międzynarodowej. Każdy z nas może pomóc, np. poprzez wspieranie organizacji, które niosą pomoc głodującym ludziom w Afryce, takich jak czy .
Rekomendowane odpowiedzi