Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Sylwester_Lasota Opublikowano 17 Grudnia 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2023 (edytowane) brzemienna panna nie po raz pierwszy szuka schronienia przed burzą zamkniętych domów surowe zęby szczerzą nieszczere podwórza ojciec nie swego przyszłego syna do serc kołacze strapiony jednak w nich miejsca na litość nie ma dla Niego ani dla żony Prawdziwy Ojcze co żeś uczynił swemu biednemu dziecięciu pytają ludzie mocno skrzywieni gubiąc się pośród nonsensów przez materialną widzą zasłonę bóstwo ubóstwa i nędzy a to dopiero przecież początek bo drzewo już się zieleni Edytowane 19 Grudnia 2023 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 10
beta_b Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2023 (edytowane) Maria z Józefem, w poszukiwaniu schronienia, w zapętlonyn cyklu rocznym i kolejnym BN. Ładnie opisane. Ściskam, bb Edytowane 17 Grudnia 2023 przez beta_b (wyświetl historię edycji)
Sylwester_Lasota Opublikowano 17 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Taki czas. Dziękuję. Serdeczności dla Ciebie również :) Dokładnie :) 100% Jeszcze raz dzięki :)
poezja.tanczy Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 @Sylwester_Lasota Fajne, bo proste. Nie przekombinowałeś Pozdrawiam :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 18 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Muszę tutaj uderzyć się w klatę... tak, miałem świadomość możliwości takiej interpretacji. Ostatnio staram się unikać wieloznaczności, szczególnie tak skrajnych jak w tym przypadku. Tutaj jednak dążyłem do dwuznaczności przekazu, jednak nie tego, o który pytasz (nie mam aspiracji pisania Tej historii na nowo), ta stała się efektem ubocznym. Uświadomionym, ale nieporządanym. Przede wszystkim była to próba przekazania czegoś więcej niż powtórzenie biblijnej historii wierszem. Co do końcówki, to też mi się nie podobają dwa ostatnie wersy, ale nie miałem lepszego pomysłu na wyrażenie myśli, że drzewo na drewno Krzyża musiało już rosnąć w momencie Narodzenia Syna Bożego. To w tej najbardziej oczywistej interpretacji. Dzięki za uwagi. Pozdrawiam Edytowane 18 Grudnia 2023 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji)
Sylwester_Lasota Opublikowano 18 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 @jaguarzmieniłem zakończenie. Teraz też "się sypie", ale inaczej. Sens chyba został niezmieniony.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 Witaj - ciekawie piszesz - Pozdr.
Sylwester_Lasota Opublikowano 18 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak widać po jednym z powyższych komentarzy, jednak chyba przekombinowałem :)))) Niemniej dzięki za Twoją opinię :) Pozdrawiam. Dziękuję :) Również pozdrawiam 1
Rekomendowane odpowiedzi