Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Cisza nie krzyczy — tylko tnie, gdy ból się gnieździ tam, gdzie nikt nie chce. Nie widać krwi na myślach dnia, choć serce pęka raz po raz.   Ostrze to lustro — odbija lęk, ten, co się czai w środku mnie. To nie o śmierć tu chodzi, wiesz — to próba, by poczuć coś jeszcze.   Skóra pamięta, choć rana się zasklepi, a noc, jak matka, tuli do ciemności. Nikt nie rozumie… lecz może ktoś spyta: „Czy boli cię dusza?” — choć raz, choć coś.   Nie chcę cię straszyć, nie chcę cię żegnać, tylko usiąść obok — nie oceniać. Bo nawet w szramach bywa sens, choć prawdziwe ukojenie ma inny kres.
    • @Migrena ależ oczywiście, że kocham Polskę, ale mówić że ksenofobia nie ma się w Polsce dobrze, to nie patriotyzm - to głupota.
    • @Roma a ja do Slipknota dodał bym jeszcze myśli Children of Bodom Angels Don’t Kill: Tak to rozumiem oczywiście z męskiego punktu widzenia. Twój tekst świetny.
    • @Poezja to życie Przedziwny - surrealistyczny !!
    • Pogrom kielecki to akcja Urzędu Bezpieczeństwa. Z dokumentów IPN wynika, że nasycenie Urzędu ludźmi pochodzenia żydowskiego wynosiło ok.40 % . Nie byli to szeregowi ubowcy z Kluczborka czy innej Małkini. Oni obsadzili wszystkie stanowiska kierownicze w Centrali. No dobra. A po co mięli organizować pogromy Żydów. Trudno tego naukowo dowieść ale są naukowe sugestie, że były to skoordynowane akcje brytyjsko rosyjskie.  Gra toczyła się o powstanie w Palestynie państwa żydowskiego. Społeczność międzynarodowa miała zostać urobiona koniecznością powstania takiego państwa. Taki był cel pogromów przeciw szarakom żydowskim organizowanych przez europejskie lobby żydowsko rosyjsko brytyjskie. I takie państwo powstało. Nazywa się Izrael. A stało się to w 1948. Proces ten był opisany precyzyjnie w latach siedemdziesiątych we francuskich periodykach naukowych. Nie przytoczę dat i tytułów bo przecież nie pamiętam.   Obecnie Polska jest państwem antysemickim tylko w oczach ludzi oszalałych nienawiścią do Polski i Polaków.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...