Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Odmienna Wersja Aborcji

Rekomendowane odpowiedzi

Drabble na podstawie, dawnego, dłuższego tekstu.

Rozczłonkowanie siekierką ludzkiego płodu wyciągniętego z łona matki, w większości przypadków nie stanowiło problemu. Prawo działało od jakiegoś czasu i można było przywyknąć. Stanowiło jedyną możliwość w owej krainie, by dokonać legalnej aborcji, bez żadnych skutków prawno karnych i bez podania przyczyny. Warunkiem koniecznym, było roztrzaskanie płodu na kobiercu kwiatów przy nastrojowej muzyce, gdzie krwawe stukanie, współgrało z rytmiczną perkusją, symbolizującą serduszko. Oczywiście bywały wyjątki, kiedy to matka, pomimo wcześniejszej deklaracji, nie chciała poszatkować ostrym narzędziem cząstki siebie, na zakrwawione kawałki. Prawo dotyczyło także płodów zdrowych, niezagrażających życiu kobiety, zarówno w sensie fizycznym jak i psychicznym. A zatem, bywało różnie.

Edytowane przez Dekaos Dondi (wyświetl historię edycji)

@Dekaos Dondi

Tematyka "Odmiennej Wersji (...)", jak sam wiesz, sferą jest taką, a nie inną. Niemniej pomysł jest - i domyślić się można, dlaczego taki. Jedyna uwaga dotyczy zdania trzeciego od końca - "cząstki" (dopełniacz) zamiast "cząstkę" (celownik). 

Serdeczne pozdrowienia.

@Corleone 11 ↔Dzięki:)↔W tym konkretnym tekście, nie tyle mi chodziło o kwestię aborcji jako takiej, tylko o sposób wykonania, na kanwie stwierdzeń typu:

"czego oczy nie widzą, to sercu nie żal" ,  gdyby ludzie musieli własnoręcznie uśmiercać

milusie zwierzaczki i przygotować do spożycia, to wielu by zrezygnowało z jedzenia mięsa:)↔Pozdrawiam serdecznie:)

Edytowane przez Dekaos Dondi (wyświetl historię edycji)

@Dekaos Dondi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dekaosie, masz wiele racji odnośnie do podstawy wspomnianych stwierdzeń. Albo gdyby dany człowiek/dani ludzie musieli przetrwać dzień w świecie, gdzie - dajmy na to  koty - hodują ludzi na mięso. Czy znasz serial "ZOO" i dokument "Ciemna strona rybołóstwa"? 

Na koniec pozwól poprawić: "czego oczy nie widzą (...)"; zbędny jest dwukropek po "kwestię". 

Dzięki Ci bardzo za odpowiedź.

Serdeczne pozdrowienia .

@Corleone 11 ↔Poprawiłem:)↔Ostatnio zmieniłem wyraz w dawnym wierszu, po siedmiu latach od porady:)

Hodowla ludzi przez zwierzaki. Ciekawe odwrócenie kota ogonem:)

Serialu nie znam, natomiast czytałem książkę→"Wyborny trup"

Pozdrawiam wybornie

:)

@Dekaos Dondi

Dzięki Ci wielkie za odpowiedź

.

Jestem w tej chwili apewien, ale chyba tylko część odcinków wspomnianego serialu zaczyna się przedmową z charakterystycznym, zapadającym w pamięć zdaniem: >>A co, gdyby zwierzęta powiedziały: Dość - tego - dobrego?"<< Dokument zaś piętnuje następujące współdziałanie japońskich rybaków i restauratorów. Oto jedną ze słynnych potraw - tym samym drogich - są płetwy rekinów, mające praktycznie żadne właściwości odżywcze. Łowi się je więc, odcina im płetwy, a okaleczone wyrzuca z powrotem do morza. Pogratulować krótkowzroczności i bezwzględności - pytanie tylko, czego bardziej .

Zapoznałem się z opisem ksiażki. Istotnie ciekawa . 

Pozdrawiam równie wybornie .