Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Świnie nie tarzają się w gnoju, chyba że człowiek je zamyka na małej powierzchni i nie mają wyboru. Normalnie załatwiają się z dala od miejsca spoczynku. W błotku się lubią tarzać to fakt dla regulacji temperatury i ochrony przed słońcem. Niektóre lubią sobie w błocie puszczać nosem bańki.
    • Świnia z błota wyskoczyła, Frak odświętny założyła, A do niego buty zgrabne, I poszetkę – adekwatną.   Wystrojona, wypachniona, Woni gnoju pozbawiona, Przystąpiła wnet do dzieła I kampanię rozpoczęła.   O czystości obyczajów, Porzuceniu złych zwyczajów, O sztuce oraz kulturze, O teatrze – w każdej dziurze   Wygłosiła sto przemówień, Pozbierała – stos polubień, Obiecanek pęk złożyła, Do dzwonnicy - dołożyła.   Tłum zaś słuchał urzeczony, Jej charyzmą – ogłupiony I słów potok słysząc bujny, Stracił całkiem – zwykłą czujność.   Kiedy  nastał dzień wyborów, Wśród jesiennych liści wzorów, Dzięki głosom z wiosek sześciu, Żon, kuzynów oraz teściów   Świnia zwykła polska biała Posłem łatwo dość została, Stos zebrawszy gratulacji (Takie prawo demokracji).   Bardzo się zdumiało wielu, Gdy w zielonym tym fotelu, Gdzie siedziała Korzeniowska, Siadła – wielka biała polska.   Tak się dzieje od stuleci, Wiedzą o tym nawet dzieci, Gdy wyborcy grubo błądzą, Świnie krajem zwykle – rządzą.   A chłop każdy wam to powie, Pod Koninem – czy Krakowem: Gdy uczynisz świnię posłem, Jedno wiedz – że jesteś osłem.   Osły zaś – czy te z Konina, Czy z Pucka lub Koszalina, Zasługują – w tej godzinie, By rządziły nimi – świnie…
    • @Roma Dzięki Roma :) Ja kiedyś usiadłam na świeżo pomalowaną ławkę, była jeszcze mokra. Musiałam usiąść i zapisać to, co wpadło mi do głowy,musiałam, bo potem samo się zapomina. Nikt mi nie powiedział, że okropnie się wybrudziłam, ciuchy do wywalenia. Wlazłam też kiedyś w kałużę, bo szłam i pisałam jednocześnie. Miłego dnia :)
    • @iwonaroma Strasznie się męczysz :)   Ale za rzeczową odpowiedź w tej drugiej kwestii należałaby się odrobina szacunku.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...