ewan_mcteagle Opublikowano 9 Maja 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2005 Nigdy dotąd nie wyjeżdżała z domu. Miała dziesięć lat i pierwszy raz widziała śnieg. Ty miałeś jedenaście i zdawało ci się, że widziałeś wszystkie zimy świata. Uśmiechnęła się promiennie, gdy z poświęceniem turlałeś wielką śnieżną kulę. Pomyślałeś trzy razy nim rzuciłeś nią Panu Bogu w okno. Nigdy potem nie bałeś się tak jak wtedy. Ale warto było zobaczyć jak jej oczy wędrują do nieba a stopy trzęsą się w przemoczonych kaloszach. Zawsze słuchała przyciszonej muzyki. Miała czternaście lat kiedy pierwszy raz ujrzałeś jak otwiera usta by wydobyć z nich słowa. Patrzyłeś jak udaje, że tańczy unosząc ręce nad głowę, ramionami wtulając się w powietrze. Wyobraźnią uchwyciłeś jej biodra, zastanawiając się; jakby to było? Często podkradała rodzicom wino. Miała siedemnaście lat, gdy tańczyła, tym razem naprawdę. Opuszkami palców wybijała rytm na swoich udach. Marzyłeś o tym by zatańczyła na twoich w rytm jej piosenki. Była w stanie przełknąć tę zniewagę kieliszkiem czegoś mocnego, po którym nie musiałaby pamiętać, że śnieg tamtej nocy padał przez dach. Spoglądała w sufit, gdy zapatrzony w jej brzuch próbowałeś napisać słowa do jej muzyki. Serce biło w niej tym samym rytmem. Miała dwadzieścia lat a ty wciąż byłeś o rok głupszy.
Quimeen Opublikowano 10 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2005 Dla mnie to proza. Ale oceńmy jako wiersz, więc: - przegadane! - przegadane! - przegadane! Dosyć. Może tak: - infantylność (gdzieniegdzie) - metafory – gdzie? Nie to nie dla mnie, wytnij przynajmniej dwie strofy. Pozdrawiam.
Ania_Kos Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 4 lata temu ... zajrzysz tu jeszcze, Autorze? jak dla mnie - świetne!
Rekomendowane odpowiedzi