Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Wiechu J. K. Opublikowano 18 Października 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 18 Października 2023 (edytowane) spotkanie Został w domu sam, czekał jak zawsze wiernie i cicho skomlił do samotności. Usłyszał to powiew wiatru, zaglądał liśćmi przez szyby patrząc mu w oczy jesienią. Pomerdał radośnie ogonem, zasnął zmęczony wiernością, zostawił czekanie na potem, tam za oknem w ciszy. ______________ Edytowane 21 Października 2023 przez Wiesław J.K. (wyświetl historię edycji) 12
violetta Opublikowano 18 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2023 Ze zwierzakami inny dom :) 1
Wiechu J. K. Opublikowano 18 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @violettaTak, po prostu cieplejszy :) 1
iwonaroma Opublikowano 18 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2023 Śliczny wiersz:) empatyczny 1
Rafael Marius Opublikowano 18 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2023 @Wiesław J.K. Mój też tak spał. Wstawał kiedy trzeba. Miał instynkt, kiedy ktoś przyjdzie na jakieś 5 minut wcześniej. Z wiekiem ten czas się wydłużał. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 18 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @iwonaromaDziękuję! Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Rafael MariusTak, pies to zaprawdę najlepszy przyjaciel człowieka. 1
Corleone 11 Opublikowano 19 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2023 @Wiesław J.K. Wiesławie, pozwól: jedną sugestię, dwie propozycje. Usunięcie łączników, poprzedzających każdy trzeci wers każdej cząstki "spotkania" - który najprawdopodobniej wprowadziłeś celowo - odciąży wiersz. Teraz propozycje. W pierwszej zwrotce zastosowałeś w pierwszej linijce czas przeszły, w kolejnych dwu - teraźniejszy. Użyj tego samego schematu w drugiej cząstce, zmieniając "spojrzal" na "patrzy". To uporządkuje wiersz poprzez użycie tego samego schematu czasowego w dwu pierwszych zwrotkach, co w pewien sposób "przeciwstawi" je zamykajacej utwór trzeciej wraz z pointą. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pełen ciepła wiersz, czytało mi się naprawdę przyjemnie. Serdeczne pozdrowienia .
Wiechu J. K. Opublikowano 19 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Corleone 11Michale, dziękuję za propozycje i sugestię z których skorzystam. Wiersz w warsztacie, a więc będę dopracowywać. 1
Corleone 11 Opublikowano 20 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2023 @Wiesław J.K. Wiesławie, przedstawiłem Ci przemyślane sugestie. Wprowadzone dopracowania czynią "spotkanie" zbyt czytelnym, nie pozostawiając pola domysłu czytelnikowi. Zobacz: skoro "pomerdał radośnie ogonem", wtedy oczywistym jest, że chodzi o psa. Zmiana "czasoschematu" którą wprowadziłeś, czyni wiersz tylko trochę lżejszym. Pozdrawiam Cię serdecznie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .
Wiechu J. K. Opublikowano 20 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Corleone 11Słyszałeś kiedyś o wierszach dla dzieci? Myślę, że tak! SPOTKANIE jest takim wierszem o piesku dla dzieci, LŻEJSZYM - czy pomyślałeś o tym Michale!? Pozdrawiam! 1
Corleone 11 Opublikowano 21 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2023 (edytowane) @Wiesław J.K. Słyszałem, Wiesławie. I nawet takowe czytałem Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Ale właśnie lekkość "Spotkania" miałem na myśli, przesyłając Ci uwagi. Serdeczne pozdrowienia . Edytowane 21 Października 2023 przez Corleone 11 (wyświetl historię edycji) 1
Wiechu J. K. Opublikowano 21 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Corleone 11Niech więc lekki pozostanie, również pozdrawiam 1
Monia Opublikowano 21 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2023 @Wiesław J.K. Zwierzęta uczą empatii i sprawiają nam dużo radości,ale gdy ich zabraknie czujemy się nieswojo pozdrawiam;)
Wiechu J. K. Opublikowano 21 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @MoniaTak, to prawda! Bardzo bolesne jest to, gdy ich zabraknie. Są ludzie, którzy po utracie ukochanego stworzenia, myślę o kotach i psach, aby ukoić ból, szybko starają się zapełnić taką lukę nowym stworzeniem. Inni natomiast, aby uniknąć podobnej straty i bólu na przyszłość, po prostu czynią odwrotnie. Pozdrawiam serdecznie. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Tectosmith Opublikowano 21 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2023 @Wiesław J.K. Troszeczkę popatrzyłem na zmiany jakich dokonałeś w tym ładnym wierszu i: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oryginalna wersja wydaje mi się lepsza. "tam za oknem ciszy" ma zupełnie inny wydźwięk i zdecydowanie do mnie przemawia i wpływa na wyobraźnię. Nie sugeruję, żebyś dokonywał dalszych zmian. Chcę jedynie powiedzieć, że Twój pierwotny zamysł bardziej do mnie trafiał. Tak czy owak, ładny wiersz. Pozdrawiam serdecznie :-) 1
Wiechu J. K. Opublikowano 21 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @TectosmithDziękuję Ci za komentarz. Tak, wydaje się, że ten wiatr z wiersza targa nim na różne strony, ale jak wiemy, wiersz w warsztacie to i zmiany zachodzą niewątpliwie. Wdzięczny jestem Tobie i każdemu kto przyczynił się do ulepszenia tych strof. Zdarza się, że wena obdarzy mnie pomysłem, a ja od razu zamieszczam wiersz na portalu. Dobrze, że na tym portalu jest opcja Warsztatu. Pozdrawiam serdecznie! Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Corleone 11 Opublikowano 21 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niech takim pozostanie . Serdeczne pozdrowienia. 1
Nata_Kruk Opublikowano 2 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiesławie...ładnie to wyraziłeś.
Wiechu J. K. Opublikowano 2 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Nata_KrukDziękuję Nato! Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Rekomendowane odpowiedzi