Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Niestety, Twoja zawartość zawiera warunki, na które nie zezwalamy. Edytuj zawartość, aby usunąć wyróżnione poniżej słowa.
    Opcjonalnie możesz dodać wiadomość do zgłoszenia.

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @wierszyki  nie tłumaczę z francuskiego, zbyt krótko się go uczyłam. Z pewnością "mon ami" to nie to samo, co "towarzyszu mój". Ale ja pamiętam, jak grałam to na gitarze:) Dla kogo...wszystko zależy od interpretacji. Początki literatury "ad usum delphini" wiążą się z adaptacją ludowych podań i przyśpiewek. "Ma chandelle est morte" to był doskonały pretekst do spotkania. Dziś wystarczy cyferblat i czarodziejska kwadratowa kula, żeby nie powiedzieć "kwadratura koła". Ludzie nie muszą? się już spotykać...
    • Pięknie i optymistycznie, a z puenta zgadzam si w 100%. M. 
    • Pusta głową, chłonna głowa. Chmurka nad nią, nie ozdoba.   U mnie też pączki, choć na wielu drzewach już kwiaty.  Piękny czas, warty dobrego przeżycia. Pozdrawiam

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• "Różnym krokiem" Od tych pierwszych kroków, które już zapomniane, stawianych tak niepewnie w ręce wyciągnięte, z pierwszymi zachwianiami, zygzakiem zataczane, z bobasa miną – kroki w miłości zaklęte. Te pierwsze wędrówki, które się wydłużały wysiłkiem szkolnym i osiąganiem wyników, krokiem kieratu w dorosłe życie pchały – krokiem coraz dłuższym, w rozsądku zaniku. Krokami w bogactwa, krokami w wygody, krokami w miłościach nie zawsze wspaniałych, krokami w utratę młodocianej urody i krokiem zbliżającym do głów podsiwiałych. Kroki tych słabości, przebytych w uniesieniach... Z wiekiem uczą człowieka kroków innych, nowych – zdrowszych już kroków, spokojnego chodzenia; jak w dzieciństwie też chwiejnych, teraz starościowych. Leszek Piotr Laskowski
    • @Florian Konrad "(...)trzeba więc dopompować artyzmu!" - bombowe!
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...