Ten utwór został doceniony przez użytkowników. poezja.tanczy Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2023 Z książki: Wspólna jazda. Wiersze o Bogactwie i Biedzie 26 moneta zadłużenia Bieda czeka aż samo się stanie Z niczego coś powstanie Próbuje i skutkuje W nic nierobieniu przoduje Próbuje i się kida Samym sobą, i bida Staje się zapadliskiem Staje się zepsutym łożyskiem Które by mogło działać A niestety Które by mogło pomagać A przeszkadzają monety Walka, kolejne starcie Biedy, która chce być biedna uparcie Walka, co komu ona da Na pewno nie biedzie, która ma Pełno pomysłów Same niespełnione Pełno przysłów Biegnij pozdrowić żonę Bo po co bieda sobą zostaje Rodzina lekarstwo na biedę podaje Rodzina wyciąga gdy w dół lecisz Chyba że jej istnieniu z uporem przeczysz //Marcin z Frysztaka Wszystkie moje książki Za darmo Znajdziesz na stronie: wilusz.org 8
iwonaroma Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Rzeczywiście, biedzie należy przeciwdziałać, bo się zalęgnie na wieki :( 1
duszka Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2023 @poezja.tanczy Chyba największą nasza biedą jest brak własnej aktywności (woli życia?), też ten niezawiniony... Dlatego unikam stwierdenia, że jesteśmy temu w całości sami winni. To trudny, złożony temat. Pozdrawiam :) 1
Rafael Marius Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2023 @poezja.tanczy Czasem można zostać biednym przez moment nieuwagi, wypadek. 1
poezja.tanczy Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2023 @iwonaroma Tak jak mówisz. Kiedyś gdzieś napisałem, że bieda jest lepsza jako kochanka, niż jako żona. I tak chyba to wygląda. @duszka To tak złożony temat, że na temat bogactwa i biedy skleciłem 100 wierszy, albo coś koło tego Faktycznie, brak aktywności. Ale bieda w moim rozumieniu to nie tylko brak pieniędzy. Dobrze wyczuwasz. @poranki Dokładnie tak. Specjalizuję się w kiepskich rymach. To mój znak rozpoznawczy i największa ze słabości @Rafael Marius Powodów biedy jest wiele. Dobrze to widać w sejmie. Niby dobrze zarabiają a ja widzę w nich biednych ludzi... @Wiesław J.K. @Andrzej P. Zajączkowski i ww.. serdecznie dziękuję za zainteresowanie 2
Leszczym Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2023 @poezja.tanczy O tyle w tych sprawach dyskutuję, że no naprawdę żonę, dziewczynę, partnerkę po prostu czasem trzeba trochę kupić :) I na ewentualne dzieci też trzeba uzbierać. Może to mało poetycki pragmatyzm, ale niestety realia świata są takie a nie inne :// 1
Rafael Marius Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dali się uwikłać systemowi i teraz nie mogą się wyplątać. A że biedni duchowo, to całkiem możliwe, choć trudno mi to stwierdzić, bo nie znam tych ludzi. Kiedyś znałem kilku posłów i chyba jednego tylko senatora, ale to dawne czasy i inni ludzie. Ze starej gwardii ideowcy. Bawiłem się z nimi od dziecka, zatem wiem, co mówię.
Nefretete Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2023 @poezja.tanczy Poznałem biedę i bogactwo; jednak w środku znajdź, co tak naprawdę nie jest jednym ani drugim. Dobry wiersz! Pozdrowienia 1
poezja.tanczy Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2023 (edytowane) @Leszczym U mnie Bieda to nie do końca kwestie finansowe To że życie kosztuje, jest naturalną sprawą. @Rafael Marius No i dobrze. Wyjątki się zdarzają Są ideowcy. Są bezmózgowcy Byle przy korycie. Bywa, niezbicie @Nefretete Mam podobny punkt widzenia Chodzi o to- po środku Balans i nie danie się stłamsić skrajności Pozdrowienia dla Was Edytowane 20 Sierpnia 2023 przez poezja.tanczy (wyświetl historię edycji) 2
slow Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2023 (edytowane) @poezja.tanczy zastanawiam się (czasami) dlaczego jest tak a nie inaczej, bogactwem może być też zdrowie np; dla dzieci a biedą nie docenieniem tego co się już ma ...chyba jakoś taaakk! :))) Edytowane 22 Sierpnia 2023 przez slow (wyświetl historię edycji) 1
poezja.tanczy Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2023 @slow Dokładnie. Sami stajemy się bogaci, lub biedni. To nasz wybór. Na co się decydujemy. I jakimi się czujemy. PS. i dzięki komu Jest tak jak mówisz Pozdrowienia :) 1
Rekomendowane odpowiedzi