Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Sylwester_Lasota Opublikowano 25 Lipca 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2023 (edytowane) Zastanawiał car się w M w czasie dziwnej wojny, jak przerzucić z U do B pięć tysięcy zbrojnych. Chciałby przy tym także zwieść W, co M złorzeczy, że coś złego dzieje się w carstwie na zapleczu. Ważne również było to, żeby świat zamroczyć, by zasnute było tło dla ciekawskich oczu. Kucharz w sukurs przyszedł mu, bo się dobrze znali, gdy zastawiał carski stół, tak mu w ucho prawił: Rozwiązanie proste jest. prosty ruch taktyczny, Najpierw "pucz" i marsz na M, odwrót strategiczny. Siły przejdą z U do B nieco dłuższą drogą, lecz przekonasz przy tym się, lepszą już nie mogą. Klasnął w dłonie na to car: Szykuj się do drogi! Zgotowałeś niezły plan mój kucharzu drogi! Jak im wyszło, przecież wiesz, pisać tu nie muszę. Czasem w głowach roją się dziwne scenariusze. I choć chciałbym, żeby to była tylko bajka, to bajeczne niezbyt są dane nam realia. Jeszcze jedna prosta myśl z bajki tej wynika, znana prawda nie od dziś: Szanuj przeciwnika. Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez Sylwester_Lasota Literówka (wyświetl historię edycji) 8
Somalija Opublikowano 25 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2023 @Sylwester_Lasota To już drugi Kucharz, pierwszym był dziadek Putina, który gotował Rasputinowi... Pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 2
Sylwester_Lasota Opublikowano 25 Lipca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Coś tam obiło mi się o uszy. Dziękuję. Również
Rafael Marius Opublikowano 25 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przeciwnika szanowali rycerze w średniowieczu. A współczesna wojna jest tego zaprzeczeniem niestety.
Sylwester_Lasota Opublikowano 25 Lipca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mówiąc szczerze, to chciałem zakończyć bajkę nieignorowaniem przeciwnika, ale ono w żaden sposób nie chciało mi się do tego wersu zmieścić. Z tym szacunkiem dla przeciwnika w zamierzchłych czasach, to, niestety różnie bywało. Niekoniecznie zawsze po rycersku. Każda wojna, to jest porażka człowieka, tak naprawdę. Pozdrawiam. 1
Rafael Marius Opublikowano 25 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Teraz to by się zgadzało, bo szanowanie to można różnie rozumieć.
Sylwester_Lasota Opublikowano 25 Lipca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiem, ale nic lepszego nie udało mi się wykombinować :)))
poezja.tanczy Opublikowano 25 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2023 Faktycznie szkoda, że to nie bajka Cary i prezydenty, jedna wielka szajka Pozdrawiam 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 25 Lipca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Prawda. Dzięki. Również :) 1
iwonaroma Opublikowano 26 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2023 Fajny rytm, taka wojskowa marszruta. Poza tym klasa - jak zwykle :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 27 Lipca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2023 @iwonaroma, @iwonaroma Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za wizytę, serducho i komentarz :) Pozdrawiam
Wędrowiec.1984 Opublikowano 27 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2023 @Sylwester_Lasota Tak sobie pomyślałem, ciekawe, co musiał czuć Napoleon wycofując się z carskiej Rosji? Bohaterowie Pana Tadeusza, Adama Mickiewicza, pod koniec książki są niesamowicie przepełnieni optymizmem. Bohaterowie Pana Tadeusza, Juliusza Słowackiego, już nie za bardzo. :-) 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 27 Września 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Września 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kiedyś pracowałem z pewnym Rosjaninem. Raz weszliśmy na podobne tematy, powiedział mi coś takiego: Nie wszyscy mogli się w Rosji urodzić i pewnie dlatego tak wielu chce w niej umrzeć. Pozostawię to bez komentarza. Można tu dodać, że tylko Polacy zdobyli Moskwę i tego Rosjanie nie zapomną nam do końca świata. Do dzisiaj świętują dzień opuszczenia jej przez polskie wojska. A nastroje Polaków wycofujących się z Rosji z pewnością były minorowe. Carscy tłukli ich niemiłosiernie, tak daleko, jak mogli za nimi podążyć. W miejscowości, z której pochodzę jest zapomniana zbiorowa mogiła takiego oddziału rozgromionego przez siły rosyjskie w czasie odwrotu. Skąd wiem, że byli w nim Polacy? Mój przodek przetrwał ten pogrom i ukrył się w pobliskim gospodarstwie. Następnie ożenił się z dziewczyną z tej rodziny i został tam już na stałe, dając początek nowej gałęzi rodu. Pozdrawiam
Wędrowiec.1984 Opublikowano 27 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2023 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Uwielbiam takie żywe świadectwa historii. Niesamowite, że możesz jej dotknąć. Powiem Ci, gdzieś już przeczytałem to powiedzenie, nie pamiętam tylko gdzie. Być może jest dobrze znane w Rosji. Tak jest, Wielka smuta. Edytowane 27 Września 2023 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi