Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@corival Tak, tak, okazuje się, że historyczne wydarzenia to wcale nie aż tak wielki przedział czasowy, jeśli przyjrzymy się bliżej. Dla porównania dodam jeszcze, że np. mała populacja mamutów żyła sobie na Wyspie Wrangla zaledwie około 2000r. p.n.e., czyli w okresie mniej więcej Średniego Państwa jeśli chodzi o Starożytny Egipt. 

Opublikowano

@kwintesencja Miło mi, że tak uważasz. Pozdrawiam :)

@Wędrowiec.1984

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Przedział czasowy jest większy, albo mniejszy, zależy o jak odległych wydarzeniach mówimy.

Rzeczywiście, takie enklawy reliktów, roślinnych, zwierzęcych, geologicznych, można znaleźć. Biedne mamuty na wspomnianej wyspie ostały się tam po zmianach klimatu i geologicznych i nie mogły odejść. Stopniowo karlały i wyginęły około 3800 lat temu, czyli około 1800 lat p.n.e. Na terenach ziem polskich mieliśmy wtedy epokę brązu.

Nie szukając jednak tak niszowych przykładów, spójrzmy na kozę domową... wykształciła się parę tysięcy lat temu i w zasadzie niezbyt wiele się zmieniła. W Europie znana jest już od około 8 tysięcy lat.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

@Nata_Kruk Tym razem "niczym" musi zostać, chyba, że wymyślę inne słowo. W każdym wersie mam 6 sylab, bez "niczym" zachwieje się "konstrukcja' ;)

Czasem coś tam archeologicznego wykluje mi się z pamięci. Niektóre rzeczy jakoś tam da się obudować w słowa, więc próbuję. Dziękuję, że doceniasz moje wysiłki.

Pozdrawiam :)

@Rafael Marius Zmiany klimatu nie są niczym nowym na Ziemi. Przez tysiąclecia zachodziły wielokrotnie. W naszych czasach jedynym problemem jest szybkość zmian klimatu. Na tym polega nasz problem.

Dziękuję za czytanie i komentarz. Pozdrawiam :)

Opublikowano

@poranki Jak widać przedmioty, sztuka i inne materialne rzeczy, które pozostają po naszych bardzo dalekich, dalekich, bliższych, jeszcze bliższych itp. przodkach można interpretować i wiele informacji uzyskać. Są takie, których nie odzyskamy nigdy, ale...

Dziękuję za czytanie i pozdrawiam :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Kiedyś byłam brzozą opuszkami palców pieszczącą niebo. Wyciągałam dłonie ku gwiazdom łapiąc w locie ich marzenia. A przydrożne ptaki znajdowały schronienie w moich kruchych ramionach, gdy tuliłam je do snu. Kiedyś wiatr był moim przyjacielem i z pełnym zaufaniem pozwalałam mu strącać wszystkie liście. Nie bałam się burzy, gdy deszcz perliście skraplał moje konary. Kochałam zachody słońca, które promieniami czule dotykały duszy.   Kiedyś...   Autor fotografii: M.Lewandowska

• raz dusza z ciałem się pobrała w pogodzie ducha, w środę a ciało bardzo piękne było, no i w dodatku młode.   lecz po niedługim chyba czasie dusza popadła w żałość, bo przecież ciągle młoda była, a ono się starzało.   jednak do dzisiaj są ze sobą zachciejstwa duszę nęcą no więc je zdradza choćby myślą i grzeszy samą chęcią.    
    • @KOBIETA   dziękuję Poet Ka :) za wszystkie serducha

• @Jacek_Suchowicz

@Migrena
    • A sudden blow: the great wings beating still Above the staggering girl, her thighs caressed By the dark webs, her nape caught in his bill, He holds her helpless breast upon his breast.   How can those terrified vague fingers push The feathered glory from her loosening thighs? And how can body, laid in that white rush, But feel the strange heart beating where it lies?   A shudder in the loins engenders there The broken wall, the burning roof and tower And Agamemnon dead.                                   Being so caught up, So mastered by the brute blood of the air, Did she put on his knowledge with his power Before the indifferent beak could let her drop?   =============================   nagły cios: trzepoczą grozą wielkie skrzydła nie może się ruszyć, jej uda jarzmione ciemnymi płetwami, jej kark w jego dziobie swoją piersią do jej piersi przywarł   jak mogą te wątłe, przestraszone dłonie zedrzeć pierzysty majestat z jej poddawanych ud? co może czuć ciało, zagłębione w ten puch innego nad serce zlęknione?   zimny dreszcz, gwałtowny w biodrach skurcz uradza szczątki murów, dachy i wieże w pożarze i Agamemnona grób   będąc tak okiełznaną, poddaną przemocy czy spiła z jego piór nieba wiedzę i władzę nim pozwolił jej upaść bezlitośny dziób?  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...