Ten utwór został doceniony przez użytkowników. corival Opublikowano 17 Maja 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2023 Nie warto drażnić możniejszych od siebie. Trzeba obliczać siły na zamiary. Zniknął mąciciel w skórze łososia, złudnej nadziei skutecznej ucieczki. A fiord Frangangr, nie został mu domem, zbyt wiele oczu przeszukało wody Odnaleziony, zyskał ponad twarzą symbol swej winy, jadowitą żmiję. Oto jest kara za obrazę bogów. Krople trucizny, ból skurcze i drżenie, wstrząsają góry, niziny i pola. I skaczą miasta karane bez winy. 11
Rafael Marius Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2023 @corival Tajemniczo dzisiaj. Pewnie jakiś kolejny mit z północnych krain? 1
corival Opublikowano 17 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2023 @Rafael Marius Nie inaczej. Rzecz dotyczy Lokiego, w nordyckiej mitologii dość awanturniczego, podstępnego, lubiącego zamęt i niezgodę. To bóstwo ognia i oszustwa. Tyle dodam ;) 1
Tectosmith Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2023 @corival Może zamiast "skaczą" to "płoną"? Tak mi przyszło na myśl. A poza tym to ciekawy wiersz. Miło poczytać coś nie chrześcijańskiego. Pozdrawiam :-) 1
corival Opublikowano 17 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2023 @Tectosmith Miasta, góry i cała reszta muszą się trząść, skakać i drżeć, bo ból wywołuje drgawki w ciele Lokiego, a to skutkuje trzęsieniem ziemi. Taka próba wytłumaczenia niewytłumaczalnego dla ówczesnych ludzi zjawiska. Niemniej dziękuję za pomysł. W innym wypadku zapewne bym skorzystała. Cieszy mnie, że zajrzałeś do tego wiersza, znalazłeś w nim coś dla siebie i pozdrawiam :) 1
Nata_Kruk Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... poczytałam i to.. bo skąpe mam wiadomości w tej materii. Treść tajemnicza, to prawda.. niezbędne doinformowanie... ostatnia strofka np... do której się.. :) rzuciła mi skojarzenie, że być może to o wulkanach... ups. Pozdrawiam. 1
corival Opublikowano 18 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2023 @Nata_Kruk Wobec tego troszkę więcej informacji dodam... Loki nie był bogiem, a olbrzymem przystojnym, obrotnym i wymownym, ale też głęboko amoralny, podstępny i ogólnie zły. Zwany bywał "kowalem nieszczęść", "siewcą kłamstw" itp. Mógł dowolnie zmieniać postać. Jest postacią niezwykle skomplikowaną. Identyfikowany jest również z demonem ognia. Miał przywilej zasiadania na ucztach bogów, gdzie często knuł i judził. Długo to znosili bogowie, ale miarka się przebrała, gdy na jednej z uczt Loki naruszył rytualny pokój, zamordował sługę gospodarza (czyli Agira pana mórz) i bezczelnie obraził niemal wszystkich zebranych. Musiał uciekać i się ukrywać, więc za dnia przybierał postać łososia i pływał w wodach Franangr, a w nocy krył się na pewnej górze. Ostatecznie został wyśledzony i schwytany przez Thora. Został przykuty do trzech głazów w gaju z ciepłymi źródłami, a nad nim umieszczono jadowitego węża, z którego paszczy spływał jad prosto na twarz więźnia, powodując ogromne cierpienia. Loki rzucał się w męce, wywołując trzęsienia ziemi. Mam nadzieję, że wiersz stanie się bardziej zrozumiały. Cieszy mnie Twoja wnikliwość w czytaniu. Pozdrawiam :) 1
corival Opublikowano 18 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2023 @Sylwester_Lasota Cieszy mnie, że zerknąłeś. Pozdrawiam :) @violetta Dziękuję za czytanie i cichy ślad. Pozdrawiam :) @Leszczym Miło mi, że zajrzałeś i pozostawiłeś ślad. Pozdrawiam :) @Asia RukminiDziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam :) @iwonaromaCieszy mnie, że zajrzałaś i zostawiłaś cichy ślad. Pozdrawiam :)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2023 nordyckie baśnie wciskasz miedzy wersy by zaciekawić na chwilę zatrzymać trwają pośród ludzi chociaż wieki przeszły jak ziemią trzęsie wiemy czyja wina przecież żyjemy w strefie asejsmicznej trzęsienie ziemi bajka jakaś licha z naprężenia płyt (wynik badań licznych) czeka armagedon - więc może nie wnikać 1
Nata_Kruk Opublikowano 19 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... tak, ta "wrzutka" dużo wyjaśania... :) 1
Nefretete Opublikowano 20 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2023 @corival Tu! Kłania się mitologia nordycka, no i Loki... Główna postać nie jest chyba mitem. Powiedzmy, że to bóg wojny Ares. Wszystko w różnych kulturach splata warkoczem całość ubrania. Wyżymana do suchości ostatnią kroplę sączy na ziemie, by wyparowała... Wiersz z podobaniem. Pozdrawiam 1
corival Opublikowano 22 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2023 @Jacek_Suchowicz Doskonały komentarz. Może i lepiej nie wnikać, choć z drugiej strony może i lepiej wiedzieć, bo gdyby co do czego... ;) Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam :) @Nefretete Miło mi, że odwiedziłeś. Z tym Aresem, to chyba jednak nie do końca tak. Pozdrawiam serdecznie :) 1
corival Opublikowano 23 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2023 @KlipDziękuję, że zajrzałeś i pozostawiłeś ślad. Pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi