Elephant Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2023 Jak to jest móc i umocowanym być w mocy bezkarnym mieć moc i skrót dla żywych być jak zwid z brytfanny karmić. Wytopiony stygnę w micie smażenia choć nieraz mi prysł wypada tłusto posmarować zwidziałem już świt jak skwierczy i tężeje stanami fizycznymi zobowiązany by żyć, Głodny i poparzony gaszę chlebowy kwit. 5
Nata_Kruk Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2023 ... rozbawiłeś mnie... :)) ale w okresie jesienno-zimowym robię smarowidło na chlebek... wg własnej receptury, z ziołami... pychotka.! Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... brzmi bardzo intrygująco..:) to żarcik. 1
Elephant Opublikowano 11 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2023 @Nata_Kruk Co do receptury też mam swoją:-) Żarciki są smaczne.:-) Dziękuję oczywiście.:-) Pozdrawiam serdecznie. 1
Nata_Kruk Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2023 ... no nie... podaj.. mnie i... innym czytającym. Jestem otwarta na nowe smaczki... :) 1
Elephant Opublikowano 11 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2023 (edytowane) @Nata_Kruk Proszę bardzo.Jak już wysmażę, wszystko też zależy od słoniny, najlepiej jak wychodzą skrzyki ale trafiłem niedawno w sklepie taką, z której nie wyszły(to oddzielny temat). Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę, majeranek i starte jabłko. Wtedy kiedy już naprawdę nie chcę dalej wysmażać, na końcowej temperaturze to robię.Robiłem też wersję, z dodanym wtedy mięsem z żeberek czy karkówki ale już gotowym żeby tylko się połączyło. Pozdrawiam serdecznie. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Po za smalcem to konfitura z cebuli jest genialna. Polecam serdecznie. Edytowane 11 Maja 2023 przez Elephant (wyświetl historię edycji)
kwintesencja Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2023 @Elephant masny wiersz, co tu dużo mówić! pozdrawiam serdecznie :) 1
Elephant Opublikowano 12 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2023 @kwintesencja Fajne skojarzenie z "masny".:-) Dziękuję.:-) Pozdrawiam serdecznie. 1
corival Opublikowano 12 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2023 @Elephant Apoteoza smarowidła :) Uśmiechnęłam się czytając. Zgrabnie wybrnąłeś z tego tematu. Pozdrawiam :) 1
Nata_Kruk Opublikowano 12 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. uuu... to nowość.. będę wdzięczna, jeśli i to rozpiszesz swoim słowem, serio... brzmi interesująco. Co do smalczyku.. robię bardzo podobnie, a treść.. dziewczyny "dopowiedziały" mi co nieco... :) Pozdrawiam. 1
Tectosmith Opublikowano 12 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2023 @Elephant Ciekawy i apetyczny wiersz. Pozdrawiam :-) 1
Elephant Opublikowano 12 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2023 @Nata_Kruk Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przepraszam, że tak późno odpisuję ale obowiązki zawodowe. Konfitura z czerwonej cebul albo szalotki - wolę tę z czerwonej, niektórzy też mieszają. Ja kroję cebulę w piórka, rozgrzewam patelnie z oliwą i przesmażam kilka minut na średnim ogniu z czosnkiem, pieprzem i solą. Zmniejszam na mały ogień, duszę to około pół godziny. Potem dolewam ocet balsamiczny i dosypuję cukru trzcinowego(robiłem wersję z octem jabłkowym i białym cukrem i też było smaczne.:-) Reszta pracy do redukcja nad sosem - musi to sobie razem popracować:-) Szczególnie chodzi o karmelizację. Jest pyszna:-) Pozdrawiam serdecznie. 1
Elephant Opublikowano 12 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Postaram się rozpisać. :-) Wybacz kulinarne zapędy, taka natura. Złapię oddech dziś po południu jak skończę ciężki tydzień i zobaczę co wyjdzie. :-) No tak, dziewczyny "dopowiedziały" :-) Pozdrawiam serdecznie.
Elephant Opublikowano 13 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2023 @Elephant Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Poleciały czerwone piórka, Skubałem w duzym stresie, o patroszeniu nie myślałem. Słono przyszło zapłacić Tłuste przylesie Cukrówka niesie leśny żart. wbija się na pal Słońce dopada, gorączką i stresem, opalone warstwy dusi za żart poniosło lub niesie w słoiku wytępię każdy owoc gdzie konfitury brak Pozdrawiam serdecznie.
Nata_Kruk Opublikowano 13 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2023 (edytowane) Dziękuję za przepis na, chyba wyjątkową konfiturę... mam już u siebie.. na jesień zrobię, dla posmakowania. Powinna się udać... :) "Kulinarne zapędy"..? taki CHop, to skarb... :) niejeden lepszy w kuchni, niż przysłowiowa.. baba. Mamy koniec tygodnia.. więc.. dobrego wypoczynku. Edytowane 14 Maja 2023 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Elephant Opublikowano 13 Maja 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2023 (edytowane) @Nata_Kruk Proszę, to naprawdę smaczna konfitura. Uda się. :-) Taka BAba co docenia jest lepsza niż skarb. CHopi też muszą odpocząć od hopków ale dziękuję za miłe hopki;-) Życzę również Tobie, miłego odpoczynku. Edytowane 13 Maja 2023 przez Elephant (wyświetl historię edycji) 1
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się