Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ze świtem zaspanym mrok kojarzę

gdy płaszcz nade mną rozpościera 

na szerokość mglistego spojrzenia 

i pokłonów niskich - słońcu oddanie 

z bólem radość do myśli się klei 

bo taka jest odmienna zupełnie 

szczęściem pieszczotą wymuskana 

i słodkim dźwiękiem wiolączeli

twój uśmiech z moimi łzami się miesza 

gdy się śmiejesz nie do mnie a ze mnie

niepewna ciebie i płocha się staję 

smutek do serca przez gardło się wdziera

.... 

a za oknami rozczulił się deszcz

i śpiewa mi kołysankę

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @Berenika97 Mnie się afro ogromnie podoba i kiedyś bardzo chciałam takie loki, ale chłopak z rejestracji strasznie kręcił nosem, w rezultacie czego po prostu mnie nie zapisał. To był bardzo prestiżowy zakład, który ostatecznie był gwoździem do trumny korzystania z usług figaro. Dzięki za wizytę! Pozdrawiam.  
    • @Berenika97 Pozwoliłem sobie trochę zmienić, w dobrej wierze i z szacunkiem:   Już idzie, by stanąć blisko, tam gdzie Jej szukasz codziennie. Wzlot uczuć, gorąc serca, to wszystko, co wam do szczęścia potrzebne.
    • @sisy89 Dużo tu czułości, delikatności, ale też dojrzałości w spojrzeniu na relację. Nie ma tu taniego romantyzmu — zamiast tego jest refleksyjność i intymność, co czyni wiersz naprawdę wartościowym.
    • @Berenika97 Piękna, dojrzała fraszka z mocnym przekazem i subtelną puentą. Porusza tematy bliskie każdemu i czyni to z klasą.
    • @Waldemar_Talar_Talar To dojrzały, refleksyjny utwór. Mimo prostoty języka niesie głębokie przesłanie. Można go odczytywać jako próbę oswojenia się z tym, co nieuchronne – i to właśnie czyni go wartościowym. Twój wiersz porusza uniwersalne, trudne tematy: śmierć, smutek i żal. Są one ujęte jako nieuniknione elementy ludzkiego życia – „życiowe wariacje” – co jest trafnym i filozoficznym podejściem.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...