Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Myślę i myślę, bo generalnie dużo myślę, licząc zresztą, że któregoś pięknego dnia coś wymyślę i otóż mam – temat jak się patrzy. Fest picuś glancuś. No panie – jest od czego czym prędzej uciec, co niniejszym właśnie czynię.

Warszawa – Stegny, 05.03.2023r.

Inspiracja – poeta Wielebor (poezja.org).

Edytowane przez Leszczym (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Leszczym Wówczas podobnie myślałem, w ślinie szkło błagałem.

Jeśli pozwolisz, bo zastanawia mnie ten zapis: 'bo generalnie dużo myślę' - chodzi o słowo ' generalnie ' Czy to był celowy zabieg autora?

Ale utwór muzyczny konstatuje z treścią wiersza, dając odpowiedź.

Pozdrowienia!

Opublikowano (edytowane)

@Nefretete hej, zadałeś mi dobre pytanie ;)) Ja już raczej mniej więcej świadomie używam słów. Chodziło mi może o regułę, że co do zasady sporo myślę, ale może też że często szukam podsumowań - takiej myśli generalnej ;) Również pozdrawiam, trzym się ;)) Piosenka jest poniekąd z wczorajszego koncertu Świetlików, na którym miałem przyjemność być obecny ;)))

Edytowane przez Leszczym (wyświetl historię edycji)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Odnoszę wrażenie, że to pragnę jest jak życzenie dla złotej rybki - jak w baśni - mówisz i masz. Mylisz tęsknotę z zachcianką.  
    • Jest w warsztacie, więc domniemywam, że na tym etapie można z nim wszystko...   Daj sobie spokój z rymami. Ten wiersz ich nie potrzebuje, a widzę, że Cię ograniczają, prowadzą w maliny.   Pierwsze cztery linijki są świetne.  

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Z internetowych viralowych powiedzonek - a co tu się stanęło?     Po pierwsze - tę bitwę, jeżeli już. Rym bolesne/doczesne - rażący. Czy inwersja na końcu, włącznie z zaimkiem, potrzebna?   wciąż zgadujemy na ślepo kto wygra bitwę   coś takiego może?     Tu właśnie widać, jak dopasowujesz, przycinasz treść do rymów, a powinno  być dokładnie odwrotnie. Zawrzyj tę samą refleksję w wolnej strofie, i pomyśl, jaką ją zobrazować, a nie zrymować.     Jak wyżej.   Czasami jest tak, że widać gołym okiem daremne siłowanie się z językiem, rytmem, i nic z tego nie wychodzi. Aby znaleźć coś do rymu, sięgasz po telepiące się gdzieś w głowie 'gotowce', które od razu orientują przekaz w kierunku niekoniecznie zamierzonym przez piszącego. Wtedy tworzy się zamieszanie, a przekaz staje się niespójny, nieprecyzyjny, strywializowany, pozlepiany bez jakiejkolwiek konsekwencji z przypadkowych okruchów. Dlatego moja sugestia jest taka - napisz to samo wolnym wierszem, jak na samym początku tekstu. Tam, gdzie masz czym oddychać, efekty są znacznie lepsze.
    • @iwonaroma a co Ci się najbardziej w tym podoba? jakie jest Twoje zdanie? Dziękuję za komentarz! Pozdrowienia. @Waldemar_Talar_Talar dziękuję za czytanie i zapytam o to samo:)  Co Panu najbardziej się podoba lub co utkwiło w pamięci? Miło mi będzie jeśli od Pana usłyszę. Miłego dnia!

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Chcę usłyszeć prawdę  Powiedzianą prosto Usiąść z kawą w ręku  Tam storczyki rosną..  
    • Bardzo ładny, liryczny:)
    • @Naram-sin skoro używam słowo pragnę, to są tęsknoty :) @Jacek_Suchowicz ja to się rozpalam na wakacjach:)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...