Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiając się nad istotą
Chwytają poświatę lamp

Jednakowe skinienia głów
Manekiny rozgniewane starością
Zakurzony świat utkany z purpury
Równy szyk nadziei
Ostatni sąd

Baldachim gasi czyste światło
Widmo przechodzi w czerń

Baruch i panteizm pod horyzontem
On pochłania świt... nadziei
Euklides odrzuca geometrię
Świat jest prosto-czarny
Bez krzywizn

Nie mój świat

Opublikowano

No - szykowałem się, że będzie jakaś prawdziwa herezja... ;)
A tu - dalej literówka (starością!). I dlaczego bez podziału na cząstki, przynajmniej dwie? (dwa pierwsze wersy oddzielnie).
Nie do końca sprawdziłem to "światło" (poświata, czyste światło, widmo, blask), ale rysuje się wyraźna opozycja do "czarnego" (tylko "pod horyzontem"?), czyli klasyczny dualizm.
Da się pod to podłożyć prawie każdy system hierarchiczny ze swoimi minusami (a jakimiś tam plusami). Nie porywam się na oceny historiozoficzne, a co do wiersza? Mówi swoją prawdę: mocno, wprost i jednoznacznie. Jednoznaczną? Jedyną możliwą?
:)
pzdr. b

Opublikowano

Romanie!
Herezja to pojęcie względne. Zależy jaki przyjmiemy punkt odniesienia. Co do dualizmu, to jest to małym przejaskrawieniem moich intencji. Przywołałem Spinozę by uspokoić myśl przewodnią. Zadałeś pytania "Jednoznaczną?", "Jedyną możliwą?". Nie ma odpowiedzi prostych, które tłumaczą jednoznacznie myśli poszarpane. Wszystko jest względne i tylko dla uspokojenia sumień staramy się wyprowadzać odpowiednie wnioski. Przypomnij słynną zagadkę Pascala.
Serdecznie pozdrawiam
Marek Wieczorny

Opublikowano

No proszę ;-) ...Marku , misternie odnajdujesz niedostrzeżone wieloznaczenia,potrafisz uderzyć sztormowym powiewem słowa.Widać w nim inspiracje , zagadkowością i międzywersowym domysłem dajesz do myślenia.Pozdrawiam plusssowo ;-)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Azraell Wiersz mroczny jak Twój nick, Azraelu. A przecież dzień dziś jasny, aż się prosi o trochę ulgi. Musiałeś naprawdę zaciągnąć słońce do piwnicy, żeby napisać coś tak ciężkiego? Choć… przyznam, wyszło przejmująco.
    • @Stukacz Zastanawiam się, czy nie warto byłoby rozbić to na kilka zdań, bo przy tak długiej frazie wiersz trochę traci oddech - choć klimat pozostaje mocny.
    • @kano Wiersz jest bardzo liryczny, miękki w brzmieniu, pełen tęsknoty - wszystko w nim płynie spokojnym rytmem. Zastanowiło mnie tylko jedno słowo: „szwędzą”. Wiem, że jest poprawne, ale ma dla mnie odrobinę potoczny, szorstki odcień i przez to wybija się z całej delikatnej tonacji wiersza. Może to tylko mój odbiór, dlatego zapytam - czy użyłeś tego świadomie, jako kontrast? Pytam z ciekawości, bo reszta jest tak subtelna, że to jedno słowo od razu zwróciło moją uwagę. Bo jeśli ma być koniecznie do rymu, to znalazłam jeszcze słowa błądzą  snują   krążą  migoczą przemykają
    • Kto powstrzyma ten czas Zatrzymaj, niech wszystko się cofnie Pragnę na nowo doświadczyć tej miłości Byłem z tobą w świecie pełnym miłości Nie zdążyłem poczuć siły miłości Kilka lat, jedna chwila i już cię nie ma Różowa gwiazda, nie my byliśmy dla siebie najcenniejsi Tańczyliśmy w życiu w zgodzie z naszym rytmem, rytmem miłości Zatrzymaj, wszystko już się zdarzyło, nieoczekiwany koniec Fotografie, pamiątki oraz wspomnienia pozostały Idźmy naprzód, ponieważ życie nie zatrzymuje się Zamknął się pewien etap życia, w sercu i pamięci nadal trwa Te dni i noce, radość w sercu, życie było cudowne Dziś serce ma kolor wyblakły, żyję wspomnieniami                                                                                                                                 Lovej. 2025-11-18                  Inspiracje . Czas wspomnień
    • @huzarc   dzięki bardzo. napadło mnie !!!         @viola arvensis   Wiolu.   wrażliwość i przestrach wpędzają człowieka w stany emocjonalne z których nieszczęśnik zdaje sobie sprawę ale nie może ich powstrzymać.   wtedy wybuchają wierszem.   ten nieszczęśnik to ja.   a ten kwiat......   już jestem spokojny.   pięknie dziękuję:)             @KOBIETA   Dominiko.   nie płacz :)                
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...