janofor Opublikowano 17 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 6
janofor Opublikowano 17 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2022 @goździk taka oczywista dosyć, prawda? 1
janofor Opublikowano 17 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2022 @goździk wydaje mi się (nie jestem pewien co do tego, że dotyczy to każdej grzybni i czy przypadkiem nie systemu korzeniowego), że grzybnie umożliwiają kontaktowanie się drzew między sobą, pozwala to na wzajemne wspieranie się poszczególnych organizmów. Temat w zasadzie nie poruszany, a niezwykle ciekawy i zmieniający nasze patrzenie na "nieruchawe" żyjątka na dokładkę dodam, że największym żyjącym na świecie organizmem jest właśnie grzyb - opieńka wraz ze swoją grzybnią ;) 1
Rafael Marius Opublikowano 17 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Faktycznie jest taka hipoteza naukowa. 1
Lahaj Opublikowano 17 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2022 @janofor tak! to mi się podoba. W takiej grzybni niestety jest też chujnia żyć. 1
iwonaroma Opublikowano 17 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2022 Super. Nawet nie zdajemy sobie na ogół sprawy, jak natura rządzi. Np.w korporacjach, które mają się za cywilizacyjną nowoczesność. A tu... grzybnia :) 1
Rekomendowane odpowiedzi