Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

po zmierzchu

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Też tak myślę:) niby chciałoby się, żeby nastąpił już świt, ale...

tam tak dużo dzieje się "po zmierzchu", że...

każdy sobie coś przyswoi ;)

Mnie przytrzymał...

pozdrawiam:)

Edytowane przez Ilona Rutkowska (wyświetl historię edycji)

@Kapistrat Niewiadomskiciemność, z racji naszych ograniczeń percepcyjnych, jest zagadkowa. Nie potrafimy w niej swobodnie funkcjonować. Obawiamy się jej, zwłaszcza, gdy w grę wchodzą dodatkowe utrudnienia.

A jednak nas kusi, intryguje, nakręca wyobraźnię...Dlatego lubimy w nią uciekać żyjąc, choćby przez chwilę, po omacku. Dziękuję za odwiedziny! 

Pozdrowienia!

:)

@Ilona Rutkowskabardzo dużo dzieje się w ciemności za sprawą naszej wyobraźni :). Dlatego tyle ciekawych rzeczy lubimy robić po ciemku :))).

Cieszę się, że wiersz przytrzymał i dziękuję za komentarz!

Również pozdrawiam!

@Dag bardzo dziękuję za sugestie!

Absolutnie nie odbieram tego jako próby narzucenia swojego stylu. Rzeczywiście - po Twoim wpisie widzę kilka niedociągnięć...

Zmodyfikuję wiersz tak, by pozostał sens tego, co chciałam przekazać (wg mojej wewnętrznej potrzeby)

:)

pozdrawiam serdecznie

To prawda, szczególnie jak ma się jeszcze wyczulony słuch;):)

Jednak, pisząc o swojej reakcji, miałam na uwadze nie tyle ciemność, co Twój wiersz:) To on jest dla mnie zagadkowy... np. "zasypiam bez poduszki", bo... lubię, czy... bo nie znalazłam? a może jeszcze z innej przyczyny? Chyba już wiem, ale nie upieram się, żeby znać odpowiedź;). Dla mnie ma nastrój niepewności i lęku, chociaż nie stara się go wywołać, ale... budzi ciekawość. Pewnie dlatego mi się podoba:))

@Kapistrat Niewiadomski Dziękuję:), ale... ja bardziej czytam, niż piszę... Czasem tylko nie mogę się powstrzymać przed komentarzem;) :)

@Ilona Rutkowska Dziękuję, Ilonko za wnikliwą analizę! To miłe, ponieważ oznacza prawdziwe i szczere zainteresowanie treścią wiersza.

Bardzo dobrze odbierasz jego nastrój (a właściwie nastrój podmiotu lirycznego). Nie ważne, co było powodem...

Zasypianie bez poduszki może wynikać ze zmęczenia, a także nie przykładania wagi do detali, jeśli zaangażujemy się w coś, co nas wybitnie absorbuje. Takie jest znaczenie tej metafory w moim wierszu.

Pozdrawiam serdecznie! :)