Gizel-la Opublikowano 3 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2022 (edytowane) miejsce pełne snów i marzeń tych pewnych i niepewnych jak worek z prezentami dla grzesznych dziewczynek utkwiło w pamięci pokusą oblaną rumieńcem wśród uliczek na których latarnie dyskretnie odwracały oczy za błędy trzeba było ponieść karę przez niedowierzanie - uwierzyć na słowo a miejsce u boku - oddać za free z powodu "myślenia o szerokiej podstawie" istotność tego miejsca to od dawna nie sen a zadanie i ulica między hotelem a dworcem nic szczególnego Edytowane 4 Września 2022 przez Cor-et-anima (wyświetl historię edycji) 7
staszeko Opublikowano 4 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2022 Uff… intensywnie gęste… przepełnione myślami: jedno słowo, trzy myśli; starczyłoby na dziesięć opowiadań. Wolałbym coś relaksującego na leniwe niedzielne popołudnie — na przykład o prezentach dla niegrzecznych dziewczynek. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Gość Opublikowano 4 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2022 @Kapistrat Niewiadomskia rozrzedzałam, jak mogłam :) i dlatego, w końcu, zogniskowałam temat tylko na miejscu z przeszłości. Inne wątki wyczuwalne? A miały nie kłuć w oczy :( 1
staszeko Opublikowano 4 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2022 @Cor-et-anima Nie znam się na poezji… Twój wiersz musiałem przeczytać kilka razy, a wciąż nie wszystko rozumiem do końca, ale może tak ma być: im mniej, tym więcej. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Gość Opublikowano 4 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2022 @Kapistrat Niewiadomski nie trzeba być jakimś super znawcą poezji. Według mnie: zrozumiemy, o co chodzi w wierszu, jeśli znamy motywy/okoliczności powstania utworu. Chyba, że tematyką są: ptaszki, drzewa, kwiatki, zjawiska przyrodnicze. Jeśli niewiele wiemy o autorze, który na dodatek próbuje przekazać jakieś swoje przemyślenia, wartości, wspomnienia - nic dziwnego, że nie bardzo rozumiemy, co miał na myśli... Bardzo dziękuję za pochylenie się na moim "tworem":). Wiem, że trochę zawiły, dlatego doceniam chęć przedarcia się przez gąszcz myśli. Pozdrawiam! 1
staszeko Opublikowano 4 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2022 @Cor-et-anima Ach, teraz rozumiem — poezja to takie wirtualne miejsce gdzie czytelnik może poznać autorkę. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Gość Opublikowano 4 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2022 @Kapistrat Niewiadomski tak to jest, że poprzez poezję czy prozę odsłaniamy siebie i swoje wnętrze. Trzeba tylko mieć na uwadze to, że fantazja też nie jest nam obca :) @Michał_78tak - grzesznych - racja! Zmieniam, bo przecież te grzeczne dziewczynki też grzeszą, a wyraz taki trochę przewrotny w znaczeniu. Ciągle nie rozumiem czemu w warsztacie te dobre wiersze. No właśnie dlatego - patrz wyżej :) Pozdrawiam i dziękuję za zainicjowanie dyskusji! 1
staszeko Opublikowano 4 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2022 @Cor-et-anima Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. U mnie granica między rzeczywistością a fantazją jest tak beznadziejnie zamazana, iż nigdy nie wiem, po której stronie jestem. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam. 1
Gość Opublikowano 5 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2022 @Kapistrat Niewiadomski o, mam podobnie! :) Staram się nad tym pracować, ale - jak na razie - efekty - takie sobie :) Pozdrawiam! 1
Nefretete Opublikowano 10 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To powyższe, szczególnie mnie dotyka; wydaję mi się, że przeceniamy nieco własne moźliwości działania, przez co, sam syndrom grupowego myślenia gubi rzeczywistość... Całość! Na tak. Pozdrawiam 1
Gość Opublikowano 11 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2022 @Nefretetedziękuję za komentarz! Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Ciekawa interpretacja. W tym fragmencie próbowałam ukazać zmienność naszych naszych emocji w czasie, które z reguły ulegają wytłumieniu. @Gosławadziękuję! Masz rację - wyszedł taki trochę "misz-masz" emocjonalny... a wydawałoby się, że: "było-minęło"....Znów coś przywołało wspomnienia, ale - szczęście - w sposób łagodny i kontrolowany Również pozdrawiam!
Annuszka Opublikowano 11 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2022 Świetna, bardzo kobieca poezja. 1
Gość Opublikowano 11 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2022 @Annuszka dziękuję za miły komentarz :)! Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi