Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rodzaje pamięci

Rekomendowane odpowiedzi

Rodzaje pamięci

I tak więc: dziś, zaczniemy, dziś -

wymienię kilka tajemniczych bogiń,

święty - Parnas

rozpalił ogień cichej wiedzy

na dawno już zapomnianej górze - tańczą

one:

Abstrakcja i Magia i Semantyka,

ja jestem tylko waszym takim małym

Epizodem...

Łukasz Jasiński (czerwiec 2022)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)

• 5 miesięcy temu...

Komentarz

Od Autora - odautorski: wszystkie moje teksty i artystyczne zdjęcia są moją własnością intelektualną jako prawo autorskie objęte ochroną w kodeksie postępowania cywilnego, dokładnie: ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych, otóż to:

Rozdział 14

Odpowiedzialność karna

Artykuł 116

1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat dwóch.

2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w ustawie pierwszej w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, podlega karze pozbawienia wolności do lat trzech.

3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełnienia przestępstwa (czynu określonego w ustawie pierwszej) stałe źródło dochodu albo działalność przestępczą (określoną w ustawie pierwszej), organizuje lub nią kieruje, podlega karze pozbawienia wolności od sześciu miesięcy do pięciu lat.

4. Jeżeli sprawca (czynu określonego w ustawie pierwszej) działa nieumyślnie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Łukasz Jasiński (2023)

Mój drogi świecie* **

Zapewniam: zostały w moim wypadku złamane artykuły Konstytucji Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej z dnia drugiego kwietnia z tysiąc dziewięćset dziewięćdziesiątego siódmego roku, tutaj: oddaję głos ustawie zasadniczej, oczywiście - demokratycznej: rozdziału drugiego artykułu trzydziestego: "Przyrodzona i niezbywalna godność człowieka stanowi źródło wolności i praw człowieka i obywatela. Jest ona nienaruszalna, a jej poszanowanie i ochrona jest obowiązkiem władz publicznych. Rozdziału drugiego artykułu trzydziestego pierwszego: "Każdy jest obowiązany szanować wolność i prawa innych. Nikogo nie wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje." Rozdziału drugiego artykułu trzydziestego drugiego: "Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne." Rozdziału drugiego artykułu pięćdziesiątego siódmego punktu pierwszego: "Obywatel ma prawo do ubezpieczenia społecznego w razie niezdolności do pracy ze względu na chorobę lub inwalidztwo oraz po osiągnięciu wieku emerytalnego. Zakres i formy ubezpieczenia społecznego określa ustawa." Rozdziału drugiego artykułu sześćdziesiątego siódmego punktu drugiego: "Obywatel pozostający bez pracy nie z własnej woli i nie mający innych środków utrzymania ma prawo do zabezpieczenia społecznego, którego zakres i formy określa ustawa." Rozdziału drugiego artykułu sześćdziesiątego ósmego: "Władze publiczne są obowiązane do zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom niepełnosprawnym i osobom w podeszłym wieku." Rozdziału drugiego artykułu sześćdziesiątego dziewiątego: "Osobom niepełnosprawnym władze publiczne udzielają, zgodnie z ustawą, pomocy w zabezpieczeniu egzystencji, przysposobienia do pracy oraz komunikacji społecznej." Rozdziału drugiego artykułu siedemdziesiątego szóstego: "Władze publiczne prowadzą politykę sprzyjającą zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych obywateli, w szczególności przeciwdziałają bezdomności, wspierają rozwój budownictwa socjalnego oraz popierają działania obywateli zmierzające do uzyskania własnego mieszkania." Na zakończenie pragnę dodać: rozdział drugi artykułu siedemdziesiątego siódmego punktu pierwszego mówi: "Każdy ma prawo do wynagrodzenia krzywdy, jaka została mu wyrządzona przez niezgodnie z prawem działania organu władzy publicznej." Natomiast rozdział drugi artykułu siedemdziesiątego siódmego punktu drugiego mówi: "Ustawa nie może nikomu zamykać drogi sądowej dochodzenia naruszonych wolności lub praw." A tym samym: mam prawo być oskarżycielem z wolnej stopy!

*rozdział drugi artykułu siedemdziesiątego trzeciego: "Każdemu zapewnia się wolność twórczości artystycznej, badań naukowych oraz ogłaszania ich wyników, wolność nauczania, a także wolność korzystania z dóbr kultury."

**rozdział drugi artykułu pięćdziesiątego czwartego punktu pierwszego: "Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji."

P.S. Posiadam już należny mi prawnie lokal socjalny, a więc: sprawa jest zamknięta, jednocześnie: jeśli będę atakowany personalnie i będzie naruszana moja wolność - będę zmuszony w samoobronie jej bronić, a używam przede wszystkim rozumu i stosuję prawną, artystyczną i poetycką szermierkę słowną.

Łukasz Jasiński (2017)

@[email protected]

Kpisz sobie ze mnie, Grzesiu? I to nie jest pierwszy krok, tylko: kontynuacja od szkoły podstawowej - pierwszy wiersz napisałem w tysiąc dziewięćset dziewięćdziesiątym szóstym roku, siedzisz sobie gdzieś hen tam na południowym zachodzie, jasne: na zadupiu - zamknięty we własnej chałupie na cztery spusty przed komputerem i żyjesz kompletnie oderwany od rzeczywistości i pieprzysz głupoty o własnym Bogu i altruizmie! Nie masz żadnego pojęcia o życiu i nie traktujesz ludzi poważnie, ot, nadczłowiek! Mam ostatnie piętnaście złotych do końca miesiąca i mam być altruistą? Dobra, oddam potrzebującym piętnaście złotych i z czego będę żył? I dla wszystkich miałbym pisać wiersze, a w zamian co otrzymam? I co wtedy miałbym robić? Pracować, aby utrzymywać takich żebraków jak ty - pasożytów? A moją twórczość poetycką i artystyczną traktuję bardzo poważnie, bo: bardzo poważnie traktuję życie, poza tym: mam pasję i dzięki temu mam co robić, gdybym ciebie słuchał, to: wylądowałbym na bruk i ponownie byłbym osobą bezdomną, tak, Grzesiu, jesteś bardzo chory psychicznie - działasz bardzo destrukcyjnie na innych ludzi, zresztą: to nic nowego - tak właśnie działa czarna mafia - kościół - za pośrednictwem takich ludzi jak ty, przykro mi...

Łukasz Jasiński 

• 1 miesiąc temu...

@[email protected]

Ani mi się śni! Mój miesięczny dochód to blisko 1700 zł, otrzymuję zasłużoną Trzynastkę i Czternastkę - jestem po trzech pracach i co roku mam Waloryzację, otóż to: jestem samowystarczalny - u matki mam jeszcze 450 zł i zgodnie z prawem mogę pracować siedem godzin za minimalną płacę na odpowiednich warunkach i to ja stawiam warunki pracodawcom! Razem to miałbym około 5000 zł miesięcznie na rękę! Po co mi tyle kasy? Abym utrzymywał pasożytów!? Nie, to dziewczyna musiałaby pracować i płacić za czynsz, prąd i śmiecie! A co!? Ona mieszkałaby w moim mieszkaniu, a ja będę ją utrzymywał!? O!!! Takiego wała!!! Kiedy byłem osobą nielegalnie bezdomną, to: każda miała szansę wziąć mnie pod dach, ślub państwowy jako zabezpieczenie przed kolejnym wyrzuceniem na bruk i wtedy pracowałbym! Teraz już jest za późno! Całą Czternastkę - 2200 zł - wydałem na hulankę - legalną Agencję Towarzyską i wara od mojego życia i mojej kasy!

Jasne, że mamie pożyczyłem kasę, a niby dlaczego miałbym pożyczać obcym ludziom, którzy de facto są żebrakami - nie są godni zaufania i nic w zamian nie dają? 

Łukasz Jasiński 

@violetta

Póki mieszkam sam (na czwartym piętrze: wchodzę po schodach) - wszystko mam na własnej głowie, otóż to: sprzątanie, gotowanie, robienie zakupów, pranie, spłata kredytu (osiem lat), opłaty: czynsz, śmiecie, prąd i abonament, poza tym: jestem osobą niesłyszącą - słuch straciłem po operacji na nosie, prawdopodobnie przez źle użytą narkozę, natomiast: w październiku (2017 rok) zostałem bezprawnie wyrzucony na warszawską kostkę brukową przez Hannę Gronkiewicz-Waltz, tymczasowo mieszkałem w różnych schroniskach, monarach, noclegowniach i hostelach, a od dwóch lat mam już mieszkanie socjalne (umowa najmu na pięć lat), jestem również byłym pracownikiem Zakładu Pracy Chronionej, Archiwum Akt Nowych i Narodowego Klubu Libertyńskiego - jestem samowystarczalny, owszem, pod koniec miesiąca brakuje mi kasy - jak u większości Polaków, powiedz mi teraz: po co mi trzy razy więcej kasy? Po to, abym finansował - sponsorował innych? Utrzymywał bezdomnych, narkomanów, alkoholików i pasożytów? Nie, proszę łaskawej pani, nie będę pracował dopóki żadna dziewczyna nie zechce zamieszkać ze mną na moich warunkach (patrz: "Warunki"), jasne: nie mam znajomych, przyjaciół i kolegów, niby kto chciałby mieć kontakt z osobą po przejściach życiowych jako "bezdomna"? Mam tylko mamę i brata (z nimi mam kontakt za pośrednictwem SMS-ów), jeśli chodzi o obowiązki - powinien być podział obowiązków, wznoszę zakupy, dziewczyna - chowa do lodówki, podobnie jest z gotowaniem: gotuję, dziewczyna - zmywa, jeszcze jedno: zainteresowaną dziewczynę będę musiał zgłosić do administracji i też będzie musiała płacić - czynsz, prąd i śmiecie, dodam: samotne matki odpadają (nie będę brał odpowiedzialności za cudze błędy życiowe), dziewczyny bez zębów też odpadają i musi to być słyszącą dziewczyna - nie będę używał języka migowego i wszystkie portale randkowe odpadają - to maszyny do wyciągania kasy, dajmy przykład "Sympatii" - kiedyś wydałem dwa tysiące polskich złotych tylko na gadanie, gdybanie i gadanie - nic z tego nie wyszło, a publikował wiersze będę i rozmawiał będę - jestem człowiekiem i też muszę mieć kontakt ze światem.

Łukasz Jasiński 

@[email protected]

Dlatego, Grzesiu, nie jestem Artur, tylko: Łukasz - zanik pamięci... Nie jesteś moim ojcem, nauczycielem i mentorem, powinneś się zająć własnym życiem, a nie moim...

Łukasz Jasiński 

@Łukasz JasińskiTo przykre, że tak miałeś w życiu, ale teraz masz ustatkowane, spokojne życie, to do szczęścia wystarczy. Może kiedyś zauważy Cię jakaś dziewczyna, a jak nie, to też dobrze. Nie wtrącam się w prywatne życie, co tam będziesz robił. Fajną dziewczynę możesz spotkać tam, gdzie chciałbyś spotkać.:) powodzenia:)

@violetta

W moim przypadku będzie trudno, raz byłem zaręczony, a ona (Małgosia) - zerwała zaręczyny za namową zazdrosnych koleżanek, więc: pierścionek wyrzuciłam do kibla i popłynął sobie Wisłą do morza, wiem, co to jest prywatność: przecież nie mówię wszystkiego, a o życiu trzeba rozmawiać i nie wolno ukrywać chorób, dajmy przykład: kiedy mieszkałem tymczasowo w schronisku na Łopuszańskiej (katolickie schronisko) - wrzucili mi na górę (łóżko piętrowe) jakiegoś wieprza (ludzi otyłych nie przyjmują do schronisk), złamał on drabinę i ukrywał, że ma padaczkę, wyobraź sobie, kiedy by dostał ataku, to... Świętej Pamięci Łukasz Wiesław Jan Jasiński herbu Topór, poznałem tam Anię i miałem z nią kontakt za pośrednictwem SMS-ów, musieliśmy organizować konspiracyjne spotkania (było tam pełno zazdrosnych ludzi i kapusiów), potem jakoś kontakt samoistnie zniknął, dziękuję za rozmowę.

Łukasz Jasiński 

@violetta

Jak najbardziej! To miejsca pełne złodziei, robactwa - prusaków, wszy i pluskiew, smrodu i brudu, plotkarstwa, brakuje tam kultury osobistej i higienicznej, jeśli chodzi o mnie: chciałem wyjechać do Międzyzdrojów, są tam domki jednorodzinne i bardzo tanie pokoje do wynajęcia, a wiosną: na emigrację, niestety, Umiłowana Ojczyzna mi nie pozwoliła - zamknęła mnie w najdroższym hotelu w Warszawie, tak: na początku w ogóle nie wiedziałem, że istnieją noclegownie, schroniska, monary i jadłodajnie - była to pierwsza sytuacja w moim życiu, nie wiem co byś zrobiła - wielu ludzi w takich sytuacjach pęka psychicznie i wpada w alkoholizm i narkomanię.

Łukasz Jasiński