Somalija Opublikowano 26 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2022 (edytowane) patriotyzm dzieli naród to bardzo stara tkwiąca jeszcze w legendach teoria podboju Ruś dziecko gwałtu Waregów przez wieki stawała na wiecu pieczęcie z długiego zdobionego w głowę smoka statku zniósł dopiero jarl w szeptach słowiańskiej mowy przetrwać i posadzić kniazia niestety nie miała tego szczęścia długa od oligocenu linia ssaków olbrzymich utknęła w pułapce między zlodowaceniami ukryta w mroku ludzka kolebka bez usprawiedliwień istnienia w bruzdach na czole w odsłoniętych diastemach nieprzerwaną to pierwsza wojna na żywo patriotyzm dzieli ludzi poszedł dym z pieców Oświęcimia Edytowane 27 Maja 2022 przez Somalija (wyświetl historię edycji) 4
Dared Opublikowano 26 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2022 @Somalija Już to komuś pisałem, historia jest dziedziną wiedzy, nie mylić z nauką
Somalija Opublikowano 26 Maja 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2022 @Dared Popatrz, jak historię wojny na Ukrainie piszą dwa narody, każdy inaczej...
Dared Opublikowano 26 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2022 @Somalija Taa poczytaj o wojnie polsko-ukraińskiej 1918
Somalija Opublikowano 26 Maja 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2022 (edytowane) @Dared Niestety, to też znam. Nienawiść nie do opanowania. Bardzo przykry i bolesny rozdział. Edytowane 26 Maja 2022 przez Somalija (wyświetl historię edycji) 1
Dared Opublikowano 26 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2022 @Somalija Najgorsze jest to że pamiętamy (tak uczeni jesteśmy)tylko chwile chwały a jako naród mamy też powody do wstydu i nikt o tym nie mówi
Somalija Opublikowano 26 Maja 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2022 @Dared Każdy podbój można traktować jak wstyd...
Somalija Opublikowano 26 Maja 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2022 @Michał_78 Bardziej chodziło mi w tym wierszu o potrzebę nowego spojrzenia na patriotyzm i narodowość. Piszę jeszcze jeden, bardziej osobisty o kuzynkach potomkiniach kozaków, o moich dzieciach noszących spolszczone nazwisko białoruskich bojarów i o sobie z domieszką skandynawską, może się kiedyś odważę dodać Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Somalija Opublikowano 26 Maja 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2022 @Michał_78 Można się zdziwić, bo nazwisko z końcówką na -ski o niczym nie świadczy. DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKO Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Rolek Opublikowano 27 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2022 @Somalija Lubię czytać twoje utwory, ale nie zgadzam się z główną tezą. Myślę, że nie piszesz tutaj o patriotyzmie, tylko o nacjonalizmie. I dalej, wszystko zależy, jaki jest nacjonalizm. Nie możemy mówić o uniwersalnym nacjonalizmie, bo są różne. To trochę tak jak z muzyką ludową. Jest w każdym narodzie, ale polska muzyka różni się od celtyckiej, nie mówiąc już o japońskiej. Polski patriotyzm nigdy nie był zaborczy i szowinistyczny. I dzięki niemu, żyjemy teraz w wolnej Ojczyźnie. Polski patriotyzm nie dzielił ludzi a zawsze jednoczył naród. Mam nadzieję, że te pojęcia odzyskają kiedyś należne im miejsca w słownikach i ogólnoświatowej wiedzy.
Corleone 11 Opublikowano 27 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2022 Kolejny Twój wiersz, którego czytanie to Przyjemność. W piątej cząstce lekko zgrzyta inwersja, proponuję przywrócić właściwy szyk. Świetna wieloznaczna klamra. Przed ostatnim słowem wiersza wskazany odstęp. Serdeczne pozdrowienia.
Somalija Opublikowano 27 Maja 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2022 @Rolek Nie pytam o przeszłość, chcę wiedzieć, jak jest teraz. Przeszkolisz się, zgłosisz do wojska, do pracy w terenie, przy rannych, do usuwania skutków ataków jądrowych. Nie musisz odpowiadać... dlatego myślę, że patriotyzm dzieli...
Rolek Opublikowano 27 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2022 @Somalija Jednak odpowiem. Jeśli uważnie przeczytasz co napisałem, to widzisz, że nie chodzi mi o przeszłość, tylko o teraźniejszość i zmianę znaczeń niektórych pojęć. Pozdrawiam i cieszę się, że możemy wymieniać poglądy.
Somalija Opublikowano 27 Maja 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2022 (edytowane) @Rolek Byłam zrobić paszport mojemu synkowi i tam właśnie zobaczyłam patriotyzm, od drugiej w nocy ludzi stali w kolejce. Mam też wiele przemyśleń z ukraińskiego punktu widzenia. Ponieważ Ana zniszczyła list z armii, który przyszedł do Oleha lub np. Inna ( to imię mojej kuzynki) miała możliwość wyjazdu a została bo jest zakochana w chłopaku, on nie mogł wyjechać. Ana straciła pracę jako gosposia i opiekunka dzieci ponieważ, to była rosyjska rodzina mieszkająca na Ukrainie... Tych przykładów mogę jeszcze wymieniać, poprostu twierdzę, że patriotyzm dzieli i to wielopłaszczyznowo. Ale wiesz, tylko mój niezgrabny wierszyk, dziękuję za czytanie i komentarze Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 27 Maja 2022 przez Somalija (wyświetl historię edycji)
Somalija Opublikowano 27 Maja 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2022 @Corleone 11 Odstęp poprawiłam, ale inwersja zostanie, postraszy skrzypieniem Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Dziękuję za wszystko.
Corleone 11 Opublikowano 27 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Skrzypi inwersja skrzypu-skrzypu, skrzypu-skrzypu skrzypi skrzyp, rosnący sobie i Wszechświatowi na jednej z łąk Mamy Ziemi . Inwersja Twoim czytelnikom , skrzyp ot tak w objęciach czułego wiatru. I wyciągając zielone ramiona do Słońca. "Pociągnij" powyższe dalej, wmyśl się w skrzyp. Czekam na Roślinny Wiersz, ze wspomnieniem o duszy w roślinie. Pewien jestem łatwości napisania Go przez Ciebie .
Somalija Opublikowano 27 Maja 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2022 (edytowane) @Corleone 11 No tak, to prawda moja dusza bliżej roślin, niż ludzi. Tkanki roślinne uczą cierpliwości i skupienia, ludzie niosą emocjonalną zamieć. Teraz pracuje z ludźmi, ale masz rację rośliny upomną się o uwagę... Edytowane 27 Maja 2022 przez Somalija (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi