Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Wyszli; czy to ludzie są czy skorupy?
Zbłąkana imitacja wolnej woli
wylewa się gdzieś spod groty Norylska
uśmierzona od bólu lękiem Syberii

Nieczuła Bałtyjska mowa noc woła,
najbliższa nam a dziką azją spod gwiazd,
otulona w karimatę, pustką
europejskich oczu mdłych krwawą duszą

Tej samej linii świata, blask Hiszpanii
i najstarszej ostęp mroku Europy,
gdzie z wież minaretu, śmierć śpiewają
Kijowa pustynne Derbentu stropy

Wreszcie jastrzębie oczy głębi wschodu;
ściągają się z wysp na polowanie
dzieci Ratmanowa, łupiąc swą godność
łupem niepoznanej im dotąd muszli [klozetowej]

Tak jest gdy warchoł, niegodny Nerona
Zapragnie swoje schody zdobić z głów
i patrzeć na ogień z oddali
Lejąc wodę swych ust na młyny wschodu

Witaj , czytalam dwa Twoje utwory i uważam że styl jest wyszukany i zbyt kwiecisty , czuć w nich dawną poetykę,  nie wiem czy teraz taka moda ,ale już kolejny poeta z takim językiem poezji , niestety według mnie bardzo przerysowanym,  ale może innym to się podoba,  można przecież prościej bez tego przeladowania środków literackich , to tak jakbyś do potrawy , czyli do tego co chcesz przekazać, wrzucił wszelkie możliwe przyprawy , a przynajmniej wiele i smak się zagubił 

Pozdrawiam kredens

• 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Domysły Monika A czego tu się bać? Krytyki? Przecież bażanty, oprócz swoich kolorów mają coś z gołębia, co kamuflują, ale niekoniecznie przed czaplami -:)) Pozdro!
    • @Robert Wochna boję się napisać co mi po myśli chodzi choć mnie korci ... Zapamiętam ten wiersz z pewnością

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @zielarz piękne.... Wzruszające i piękne 
    • Wyliczanka jak wytłaczanka  dwadzieścia różnych skorupek jajek jednym w okno młynarza celnie rzucę, co mąki od piachu odróżnić nie umie.    Pięć dam kotom na pożarcie, ich szarą sierść rozjaśnie. Siódme w komin rzucę, sądzą obrus babie zapaskudzę.   Dwa kolejne na patelni rozbiję,  złość w apetyt niech mi się wbiję. Tym młodzieńcom, co pod oknem tak się śmieją  kogiel - mogiel z cukrem sporządze.   Resztę na później zostawię, bo mnie to wyliczanie ...   Zmęczyło okropnie.
    • Gdy dąb koronę liśćmi trwoni,   czas, jak żebrak, po niebie kroczy - W sękach pnia płacz wieków się gości, a kręgi w rdzeniu to milczących ojców oczy.   Rzeka, co głazom pieśń odmawia, nocą do zimnych trumien płynie - Niesie kurz gwiazd, łzy mgieł porannych, A w swym sercu wiecznie już ginie.     Człowiek - iskra, co w pyle drży,   w szkle godzin twarz próchnem znaczy.   Lecz wiatr mu szepcze: „Twój dom nie stoi - W korzeniach burz i w piołunie rozpaczy”.     Gdy księżyc krew zastygłą sączy,   świt rozcina czarny całun dni…   Prawda nie w tym, co trwa, lecz w tym, co pęka,   gdzie wieczność z chwilą dzieli rdza.     A wiatr ziarna w ziemię chowa,   gdzie śmierć i życie dzieli chwila - Każdy upadek to nowa pieśń,   Co z martwych liści wiosnę wyrywa.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...